Самодейци от НЧ „Доростол“ гостуваха с програма в Румъния

Асоциацията за култура в село Брънещ край румънската столица Букурещ проведе на 26 ноември 2022 г. концерт с участието на самодейци (танцьори и певци от народния хор) от Народно читалище „Доростол“ – Силистра. В населеното място има и българска общност „Седянка“, която участва в традиционния Ден на кукерите, провеждан от няколко години, включително по проект със средства от европейски страни.

В няколко от неговите издания са гостували и кукерски групи от България – от Добруджа, от Ямболско и от други краища на нашата страна. В Брънещ преди време гостува и ансамбълът на НЧ „Йордан Йовков“ – град Алфатар. За тазгодишния празник кметството на селото прати 8 телевизора на социални заведения в най-малкия град на област Силистра.

Домакините от Чокънещ останаха изключително впечатлени от майсторството на силистренските танцьори и от чудесното изпълнение на гайда от 8-годишния Ивайло и автентичните български песни на певицата Светла Димитрова. Това бе и дебютното участие на неотдавна формираната от Симеон Симеонов сборна танцова формация пред общността с български произход в Румъния, а изпълнението на гайда успя буквално да взриви емоциите сред домакините в Брънещ и Чокънещ, където този инструмент не е звучал от десетилетия.

Според сайта на „Дарик“, „На 26 и 27 ноември по идея на Ивайло Ангелов – председател на Фондация „Бъдеще 2008“ са организирани два спектакъла. Пред публиката малкият гайдар показа невероятен талант в изпълнение на мелодии с гайда. От страна на домакините в Бранещ организацията бе на Алина Кристина Ене от Културната асоциация „Брънещ“ и от местното българско дружество „Седянка“. Тя връчи грамоти на всички участници от българския състав. От своя страна силистренци също подариха подаръци за дружество – партньор на организаторите.

Втората изява на добруджанци беше в село Чокънещ, където те бяха посрещнати от кмета Дан Велику и от неговия заместник Мариян Раю. Програмата включваше освен българския фолклор, представен от гостуващия състав от Силистра, както и изява на местен състав за фолклор и оркестър „Фанфара“, изпълняващ разнообразни класически и популярни мелодии.

И още един източник за събитието – Фейсбук-профил на Sebe Marius Ovidiu: „Танцови ритми и традиционни български песни на сцената на Културния дом в Брънещ! Събитието бе в рамките на междукултурните връзки между двете общности, като се знае, че в Брънещ има общност, която все още пази жив спомена за южно-дунавския произход на предците, заселили се преди два века в южната част на село, днес известна като „Беженари“. Делегацията от България беше придружена от Георги Вълев от Силистра, поддръжник на връзките между общността на Брънещ и общностите на произход на беженарите южно от Дунав“.

https://rekits-silistra.com/index.php?op=news&id=2469Самодейци от НЧ "Доростол" гостуваха с програма в…

Posted by Jordan Georgiev on Monday, November 28, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе