Седем алтернативни начина за понижаване на високото кръвно налягане

Хипертонията, определяна от Световната здравна организация като най-често срещаното предотвратимо заболяване, засяга милиони хора в световен мащаб. Когато не се лекува, високото кръвно налягане, известно още като „тихия убиец“, може да доведе до сериозни здравословни усложнения, включително инсулт, инфаркт и увреждане на бъбреците. Профилактичните прегледи, приемът на медикаменти и промяната на начина на живот могат значително да подпомогнат контролирането на кръвното налягане, твърдят всички здравни новини.

Начини за понижаване на високо кръвно налягане

Въпреки че има множество лекарства за регулиране на стойностите на кръвното налягане, са налични и алтернативни начини, които са също толкова ефективни.

  1. Увеличаване на физическата активност

Освен че помага за понижаване на кръвното налягане, редовната физическа активност благоприятства настроението и здравето. Редовните упражнения също така намаляват риска от диабет и други сърдечни заболявания.

Хората, които водят застоял начин на живот, е препоръчително да стартират плавно, след което постепенно да вдигат темпото и честотата на физическите тренировки. Тези, които не са фенове на фитнес уредите, могат да се възползват от предимствата, които предоставят разходките сред природата, тичането или плуването.

Американската сърдечна асоциация препоръчва също извършване на дейности за укрепване на мускулите поне два дни в седмицата – вдигане на тежести, лицеви опори или упражнения, които помагат за изграждане на чиста мускулна маса.

  1. Спазване на диета DASH

Спазването на диетата DASH (Диетични подходи за предотвратяване на хипертонията) може да понижи систолното кръвно налягане с до 11 mm Hg. Хранителният режим включва:

  • Консумация на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
  • Консумация на нискомаслени млечни продукти, риба и ядки.
  • Елиминиране на храни с високо съдържание на наситени мазнини, като преработени храни, пълномаслени млечни продукти и тлъсто месо.
  • Намаляване на десертите и подсладените напитки, като сода и сок.
  1. Намаляване на консумацията на сол

Поддържането на минимален прием на натрий може да бъде жизненоважно за понижаване на кръвното налягане. При консумация на твърде много сол тялото започва да задържа течности, което води до рязко повишаване на кръвното налягане.

Американската сърдечна асоциация препоръчва ограничаване на приема на натрий в рамките от 1500 до 2300 милиграма, което се равнява на малко повече от половин чаена лъжица готварска сол.

За да се намали натрия в диетата, не трябва да се използва сол по време на приготвяне на храната. За добавяне на вкус може да се използват билки и подправки.

  1. Отслабване

Теглото и кръвното налягане вървят ръка за ръка. Загубата на само 5 килограма може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Освен телесното тегло, обиколката на талията също е от решаващо значение за ефективното контролиране на кръвното налягане.

Допълнителната коремна мазнина, наречена висцерална мазнина, е обезпокоителна, тъй като обгръща органите в коремната кухина и може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане. Физическите упражнения за отслабване, заедно с подходящ хранителен режим са най-добрата възможност за трайно намаляване на теглото.

  1. Спиране на тютюнопушенето

Всяка изпушена цигара повишава кръвното налягане за няколко минути. При заклетите пушачи обаче кръвното налягане може да остане повишено за по-продължителен период от време.

Хората с високо кръвно налягане, които пушат, са изложени на по-голям риск от развитие на инфаркт и инсулт. Доказано е, че дори пасивното пушене повишава риска от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Освен многобройните други ползи за здравето, отказването от тютюнопушенето може да помогне за нормализиране на стойностите на кръвното налягане.

  1. Ограничаване на алкохола

Умерената консумация на алкохол, като например чаша червено вино, може да предложи ползи за здравето на сърцето. Прекомерните количества обаче са в основата на много здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане. Крайната консумация може също да намали ефективността на някои лекарства за хипертония.

Какво означава умерена консумация на алкохол? Американската сърдечна асоциация препоръчва мъжете да ограничат консумацията си до две алкохолни напитки на ден, а жените до едно питие. Една напитка се равнява на:

350 мл бира;

150 мл вино;

45 мл твърд алкохол.

  1. Понижаване на стреса

В днешния забързан свят, изпълнен с нарастващи изисквания, може да е трудно да се забави темпото. Въпреки това е от изключително значение човек да се отдръпне от ежедневните си задължения, за да се понижи стресът, който е способен да повиши временно кръвното налягане. Хроничният стрес обаче поддържа стойностите на кръвното налягане високи за по-дълъг период от време.

Идентифицирането на причината за стрес – работа, връзка или финанси – както и предприемането на действия за облекчаването му, може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Практикуването на медитация и йога са отлични възможности за справяне със стреса.

Източник: https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-home-remedies

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе