Оставиха в ареста, обвинен за разпространяване на наркотици

Окръжен съд-Силистра определи постоянна мярка „задържане под стража“ на П.П., обвиняем по досъдебно производство за тежко умишлено престъпление – разпространение на високорискови наркотични вещества.

35-годишния П.П. е привлечен към наказателна отговорност за това, че в периода месец юли 2022 година до 25 ноември 2022 година в град Силистра, в условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е разпространил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – кокаин общо 11.6 грама /14 дози/.

Прокуратурата поиска от Силистренски окръжен съд да определи най-тежката мярка за процесуална принуда – „задържане под стража“ за обвиняемия, мотивирайки се, че може да се направи обосновано предположение, че той се занимава с разпространение на наркотични вещества, може да извърши ново престъпление или да се укрие.

Защитата на обвиняемия П.П. и самият той поискаха по-лека мярка за неотклонение, тъй като П.П. е направил самопризнания, съдейства на разследването, а също трябва да се грижи за възрастната си майка. П.П. изказа съжаление за стореното.

Според съда към настоящия момент органите на досъдебното производство са събрали достатъчни по обем и характер доказателства-писмени и гласни, от които да се направи обоснования извод, че П.П. е извършил престъплението, в което е обвинен.

Съдът прие, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление и към настоящия момент най-тежката мярка за процесуална принуда е единствено адекватна, и реализираща целите, визирани в НПК, поради което взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на П.П.

Определението на съда подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.

Образуваните през 2022 година от Окръжен съд-Силистра наказателни дела за държане, разпространение и производство на наркотични вещества са 9, от които 8 са приключили, 1 е висящо.

За 2021 година са образувани 7 дела, които са приключили.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе