Псориатичната артропатия – често срещано заболяване

Псориатичната артропатия е често срещащо се заболяване. То е една комбинация от две автоимунни заболявания, което е тревожно, защото и двете автоимунни заболявания псориазис вулгарис и усложняването, в 70% от случаите, първо тръгва псориазис вулгарис, а в 30% от случаите обратно. Две автоимунни заболявания, които имат непредсказуем ход. Вече има ревматология в Силистра, защото когато знанието и самата осведоменост вървят ръка за ръка, това помага лечението да бъде по-добро. Това каза в интервю за Общинско радио-Силистра д-р Стоян Тодоров, специалист „Вътрешни болести и ревматология“, зав. ревматологичния сектор към Многопрофилна болница за активно лечение в Силистра.

„Когато хванем псориатичния артрит лечението е доста благоприятно, въпреки че няма трайно излекуване, нещата могат да бъдат под контрол и ние се стремим да постигнем една частична или пълна ремисия. За жалост, в повечето случаи постигаме частична ремисия. Това не означава, че човек не може да бъде пълноценен за себе си, за семейството си, за обществото. Идеята е ревматологията в Силистра да заработи в много по-добър синхрон с останалите специалисти, т.е дерматолози, ортопеди, невролози, както и очакваме да тръгне дексата в Силистра. Като усложнения има и остеопороза, за да бъде лечението комплексно и по-пълно“, допълни д-р Тодоров.

По думите на специалиста по-често развиват псориатична артропатия онези деца, чийто баща има. Шест са подтиповете.

„Ние работим ръка за ръка с дерматолозите – нашите медикаменти и терапията на дерматолозите. Козметиката, която се изписва от дерматолозите е важна. В 70% от случаите заболяването започва в детска или юношеска възраст. Има богат набор от медикаменти, които имат много добър ефект. Ако се влоши една псориатична артропатия, в повечето случаи има причина и тогава изключваме всички инфекции, защото заболяването стартира и се усложнява при инфекция“, подчерта ревматолога.

Той каза, че веднъж стартирало заболяването, то е доживотно, като целта е частична или пълна ремисия.

Друга тема, която засегна Тодоров, е усилването на болките в ставите, предвид студеното време.

„При т.нар. шипове, при промяна на времето винаги има отражение, като в помощ са изследванията на кръв.

По думите на специалиста, в силистренската болница се лекуват хора не само от Силистра. Около 90-100 човека преминават на месец, лекуват се пациенти от Шумен, Търговище, Разград, Исперих. Проблемите със ставите с възрастта спохождат всеки един от нас.

„По-важното е навременното лечение, най-вече където има възможност за профилактика. Ако храната е чиста, ако детето повече е на двора, ако имат домашен любимец, няма да има алергии. Дори и захарния диабет е едно автоимунно заболяване“, каза д-р Тодоров и подчерта, че алергиите с възрастта преминават в различни заболявания.

„Далай Лама е казал: хората в първите години работят за пари, а после дават тези пари за здраве. Хората над 50 години имат желание да са здрави, това е абсолютно обяснимо. По-зрели са, виждат колко грешки са направили на младини. Ако има една държава, в която 20% от хората са благодарни, тази държава просперира. В силистренската болница, във всяко едно отделение има камери, за да се вижда при конфликти, кой е виновен и кой не. Важна е превенцията. В спешно отделение приема е много по-бърз, сравнявайки с други болници“, сподели д-р Тодоров.

Предвид зимния сезон, д-р Тодоров посъветва да се правят дълбоки вдишвания, защото се вкарва кислород. Една жена трябва да пие два литра вода на ден, а едни мъж три. Третото е движението.
„Важно е да се прави добро, за да станеш като един дялан камък, за да си спокоен. Правейки добро, душата намира успокоение и намаля стреса. Стресът е другото нещо, което предизвиква заболяването. Когато цениш семейството и знаеш, че от горе някой те гледа, смятам че имаш по-големи шансове да бъдеш здрав“, каза в заключение д-р Стоян Тодоров.

Псориатичната артропатия – често срещано заболяванеД-р Стоян ТОДОРОВ: „Правейки добро, душата намира успокоение и…

Posted by Общинско кабелно радио "Силистра" on Friday, November 25, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе