Работна среща в ОДМВР-Силистра по въпроси на домашното насилие

Работна среща по въпроси, свързани с домашното насилие, се проведе в ОДМВР-Силистра. В нея участваха представители на Областната дирекция, Районната прокуратура и Женско сдружение „Екатерина Каравелова“. Форумът е предшестван от регионални срещи по темата между началниците на Районните управления и ръководителите на Дирекциите „Социално подпомагане“ в Силистра, Дулово и Тутракан.

Провеждането на срещата съвпада с началото на 16-те Световни дни за борба с насилието, основано на пола – 25 ноември, който е Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените, и има за цел подобряване на институционалното взаимодействие и повишаване на общественото внимание към същността и последиците от домашното насилие.

Според данни,  представени пред участниците в срещата, в ОДМВР през 2021 г. са постъпили 46 заповеди за защита от домашно насилие, 31 от които за незабавна защита.  Жертви на насилие са станали 76 лица – 64 жени, 5 мъже и 7 деца. В профила на извършителите преобладават мъжете – 93% , на възраст от 30 до 50 г. – 60%, в съвместно съжителство спрямо пострадалото лице – 42%. В съпоставка с данните за предходната 2020 година, през  2021 г. се отчита намаление с 23% при броя на постъпилите заповеди за защита от домашно насилие.

Всички получени сигнали за домашно насилие се водят в специален регистър в Районната прокуратура, обявиха нейни представители. Там от началото на 2022 г. са образувани 21 досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие. Поради липса на основание са направени откази по 5 преписки. Сред образуваните досъдебни производства преобладават тези по текстове от НК, свързани с причиняване на телесни повреди, заплахи за убийство и неизпълнение на заповеди за защита от домашно насилие.

Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ е една от 11-те неправителствени организации, членуващи в Сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола“. В Силистра към Женското сдружение работи Център за консултиране и превенция на домашно насилие, в който от началото на годината е оказана подкрепа на 23 лица, жертви на домашно насилие, 17 от които насочени от полицията. През специализирана програма са преминали други 17 лица, извършители на домашно насилие. Екипът е изготвил 19 молби до съда по Закона за защита от домашно насилие и една по Семейния кодекс, по който са издадени 13 заповеди за защита и 9 за незабавна защита.  Наскоро полицаи от охранителния състав на Районните управления в Силистра, Дулово и Тутракан са преминали и специализирано обучение в рамките на проект „Център за консултиране и превенция от домашно насилие – Силистра“, реализиран от сдружението.

В рамките на формата  бе отчетена необходимостта от провеждане на инициативи, свързани с превенция на насилието. Те ще започнат с посещения на съвместни екипи в местните училища с ученици на възраст 14 – 18 г. Изразена е готовност по време на 16-те Световни дни за борба с насилието, основано на пола, в Консултативния център в областния град да бъдат обявени Дни на отворените врати с оглед повишаване на информираността и чувствителността на обществото по темите за превенция и защита от домашно насилие.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе