Ученик от ЕГ „Пейо Яворов“ се завърна със златен медал от Национално състезание по природни науки и екология

Ученикът от 12. А клас на ЕГ „Пейо Яворов“, Мурад  се завърна със златен медал от 20-ото, юбилейно, Национално състезание по природни науки и екология, провело се в Копривщица миналата седмица.

В съревнованието пред 10-членното жури от СУ „Св. Климент Охридски“ са представени 43 проекта на ученици от цялата страна. Мурад участва със своята разработка „Изследване на качеството на водата и седиментите в силистренския сектор на река Дунав“. Целта на проекта е да установи нивата на концентрация на тежките метали във водата, като за реализирането му ученикът е ползвал съдействие, методиката и апаратура на Института по обща и неорганична химия и на Геологическия институт към БАН.

Изследването е установило, че засега не се наблюдават застрашителни концентрации на тежки метали в силистренския сегмент на река Дунав, но повод за безпокойство по думите на Мурад са засечените високи нива на кадмий. Кадмият е бавна отрова, която се поглъща от речните обитатели, а впоследствие и от човека и се натрупва в организма, поясни младият изследовател, според когото сред причините за появата на кадмия във водата са не толкова промишлените или битовите замърсители, колкото торовете от ЕС.

Самото състезание е протекло в два кръга – постерна част и презентативна, като в рамките на постерната част Мурад е представил инсталация за разширена реалност, на която е изобразен силистренският сегмент на река Дунав, както и 360-градусов клип, от който, снабдена с очила за виртуална реалност, аудиторията е имала възможността да се запознае с процеса по взимане на пробите от сладководния басейн.

Следващата седмица Мурад ще представи проекта си и на националната научна сесия на Ученическия институт към БАН, но за любопитните яворовци подобна презентация ще бъде организирана скоро и в училище.

Освен златен медал с блестящото си представяне дванадесетокласникът от Езикова гимназия си гарантира и място в специалност „Химия и биология“ в СУ.

Поздравления за блестящото представяне на Мурад от 12. А клас, който се завърна със златен медал от 20-ото, юбилейно,…

Posted by Езикова гимназия "Пейо Яворов" – гр.Силистра on Monday, November 21, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе