Йонка Господинова: Горда съм, че живях между двама души, които имаха една кауза – запазването на родовите корени и памет

Година след смъртта на баща си Господин Великов, неговата дъщеря реши да заговори за него и неговите книги свързани както с историята на селото така и краеведчески анализи и разработки за историята и бита на Добруджа.

„Това което ще остане в мен и в членовете на семейството ми са посланията , които остави баща ми и които винаги ще помним” сподели в интервю за Общинско радио-Силистра Йонка Господинова.
На практика представи, върна се към двете книги сборници дело на майка и и на баща и „Село Професор Иширково” и „Мъри Радо, бяла Радо”. Автор на първата е Господин Великов уважаван учител, историк, краевед. Книгата е трето, допълнено издание. Големият интерес и изчерпването на предишните тиражи е наложило новото издание. В трите раздела е разгледано историческото минало на селото от древността до днес, неговата материална и духовна култура след Освобождението и родословието на 108-те рода, населяващи с.Професор Иширково. Книгата е илюстрирана с повече от 400 снимки, карти, документи, схеми и е ценен краеведчески извор за историята, етнографията, културата на добруджанците от този край. Книгата е и родова памет, която възпитава, тя е емоционално послание към поколенията да познават, обичат и се гордеят със своите предци.

Авторът на втората представена книга – сборник с 350 песни от с. Професор Иширково, Силистренска област, е съпругата на Господин Великов Елена Койчева. Тя е дългогодишен педагог и общественик. Ръководила е няколко хорови формации за деца и възрастни, носител е на много награди от фестивали и конкурси. В сборника авторката е събрала над 350 песни, които някога и сега изпълняват в селото.

„В песните хората са изразявали своята радост и мъка, те са били неизменна част от живота им „Мъри Радо, бяла Радо” и чрез него се акцентира върху красотата и трудолюбието на добруджанки“ каза още Йонка Господинова.

Йонка ГОСПОДИНОВА: „Горда съм че живях между двама души които имаха една кауза, запазването на родовите корени и…

Posted by Общинско кабелно радио "Силистра" on Thursday, November 17, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе