Отменени присъди „домашен арест“ и „задържане под стража“ за извадилия нож на полицаи от село Калипетрово

Силистренски окръжен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на И.К, обвинен, че не се е подчинил на разпорежданията на полицейски служители-автоконтрольори, избягал е с автомобила си, а впоследствие е отправил закана за убийство на полицейските служители с насочен към тях нож.

Припомняме, че на 05 ноември Районен съд-Силистра не уважи искането на Районна прокуратура-Силистра за вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо И.К. Съдът прие, че мярката „Задържане под стража“ би била прекалено тежка, тъй като обвиняемият има постоянен адрес, живее и работи в населеното място, има чисто съдебно минало, не е налице предпоставка да извърши друго престъпление и взе мярка за неотклонение „Домашен арест“ по отношение на И.К.

Прокуратурата протестира съдебния акт на първата инстанция,с мотив че единствено мярка за неотклонение „Задържане под стража“ е адекватна на високата обществена опасност на деянието на И.К.

В съдебното заседание днес /09ноември/ окръжният прокурор поддържа искането и акцентира, че обвинението е за тежко умишлено престъпление, а от изготвеното заключение по назначената съдебно-химическа експертиза е видно, че концентрацията на етилов алкохол в кръвта на обвиняемия е била над допустимите норми, позволяващи управление на МПС.

51 годишният обвиняем И.К. и неговият защитник поискаха да бъде потвърдена досегашната мярка „Домашен арест“.

Тричленният състав на Силистренски окръжен съд прецени, че протестът на прокуратурата е основателен. Налични са и двете законови предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ – обосновано подозрение за авторство на деянието и опасност обвиняемият да извърши престъпление.

Според съда поведението на И.К. е свързано със създаването на пречки за извършването на полицейската проверка и създадената реална заплаха за личността и здравето на полицейските органи, както и данните за управление на МПС в пияно състояние са деяния осъществени в реална съвкупност, в изключително кратък интервал от време, и при това с изключителна дързост и с грубо нарушаване на обществения ред. В съвкупност те са мотив, обосноваващ извода, че е реална опасността обвиняемият И.К. да извърши друго престъпление.

С оглед на това Силистренският окръжен съд отмени мярката за неотклонение „Домашен арест“, определена от Районен съд-Силистра и взе най-тежката мярка за процесуална принуда „Задържане под стража“ спрямо И.К.

Определението на Окръжен съд-Силистра е окончателно.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе