В село Стефан Караджа – урок по родолюбие в Деня на народните будители

НЧ „Просвета“ – село Стефан Караджа: „По повод 1 ноември – Ден на народните будители, в библиотеката на читалището проведохме урок по родолюбие с ученици, наречен „За Вас, будители народни!“. Припомнихме си важни факти за живота и делата на народни будители с презентация. Проведохме викторина, четохме стихове и направихме постер.

В своя профил във Фейсбук доц. д-р Румяна Лебедова – директор на Филиал Силистра на Русенския университет, припомни най-важното за празника – Ден на народните будители (в ново време честван от 1992 г. насам, когато е възстановен след близо половин век забрава), в контекста на 130-ата година на педагогическото образование в крайдунавския град.

В ден като този, когато празничният дух създава пробив в битовото време, се докосваме до делото на онези, които в съзнанието ни са мерило за отдаденост и служба „на ползу роду“. Бих искала да припомня днес делата на учителите от Държавното педагогическо мъжко трикласно образцово училище в Силистра, създадено преди повече от 130 години, които имат самочувствието на мисионери и духа на просветители – будители не само на своето време. Те са интелектуалното ядро, което за първите две десетилетия не само внася реформаторски дух в образованието, а и създава културен градеж, който респектира с волята за духовна възмога.

• През 1891 г. към Педагогическото училище е устроена Метереологична станция.
• През 1896 г. Матей Рибаров основава ученолюбиво дружество „Доростол”, което през 1901 г. се слива с читалището.
• През 1897 г. Спас Зелков основава дружество “Добруджански юнак”, преименувано по-късно в “Доростолски юнак”.
• От март 1899 г. се открива музей, чийто устав е утвърден от министъра на народното просвещение – Иван Вазов. Музеят се обогатява чрез дарения на ученици, учители и граждани.
• Карел Махан създава ученически хор и оркестър, черковен хор; издава първото българско сериозно списание за музикална култура – сп. “Кавал” – от трети брой с променено заглавие – “Музикално списание”; създава и издава учебници по пеене, предназначени за педагогическите училища.
• В началото на учебната 1895-1896 г. Тодор Недков създава голям струнен оркестър, който изнася концерти с благотворителна цел.
• През 1898 г. Тодор Карагеоргиев основава първото музикално дружество в града – „Гайда”, включващо хор и оркестър.
• През 1908 г. Петър Бояджиев основава музикално дружество “Седянка” с хор, оркестър, балетна и оперетна трупа.
• В периода 1892 -1898 г. Н. Кефсизов, Младен Синигерски, Ив. Миланов издават списание с методическа насоченост „Училищна сбирка”, в което поместват преводни статии.
• В периода 1906-1909 година Никола Блажев ръководи ученически и граждански черковен хор и подготвя 14 броя от „Музикална библиотека за деца и юноши”.
• Към края на 1900 година училищната библиотека разполага с около 2 000 тома…

Всичко това в един пограничен провинциален град на младата Българска държава – с волята за духовна пробуда…Нека да се знаят и помнят имената и делата им!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе