Потомък на легендарен народен певец получи в село Добротица песнопойката на своя прапрадядо

1 ноември 2022 г. Село Добротица, община Ситово. Народно читалище „Йордан Йовков“. Тържество за Деня на народните будители, който бе възстановен преди 30 години. По покана на председателя на читалището Искра Георгиева, която е и кмет на селото, бе проведено представяне на издадения през 1898 г. „Сборник с народни песни от Силистренско“, събрани от народния певец Юрдан Николов-Слепия. Негови наследници живеят в добруджанското село, от които пра-правнукът му Йордан Христов участва в събитието. За спомен и преклонение пред неговия предтеча той получи екземпляр от ксерокопие на сборника (съдържанието й е на адрес www.jordansilistra.blogspot.com/2020/11/19-1898.html, „За песнопойката от 1898 г. на слепия певец Йордан Николов от Калипетрово“).

Сборникът бе представен на Форум „Българско наследство“ в град Балчик преди повече от година, а впоследствие и на Научен форум на Русенския университет във Филиал Силистра, бе предложена на аудиторията в прочит от три гледни точки. Първо от журналистико-изследователска, после от историко-етнографска и накрая от филолого-езиковедски поглед чрез допълващи се доклади от доц. дн Тодорка Георгиева от Филиал Силистра на Русенския университет, д-р по етнология Йордан Касабов – откривател на сборника като непреходен паметник на духовността, Йордан Георгиев – журналист и краевед.

Специално за празника присъстващите бяха запознати с поздрава на областния управител инж. Николай Неделчев, а самодейци от читалището, носещо името на „певеца на Добруджа“, изпълниха песни от репертоара на певческата група. Твърди се, че в библиотеката на читалището има папка с песни на Слепия, но тепърва ще се изследва дали това е истина и какво е съдържанието на архивния материал.

С фотосесия бе запечатана за поколенията изпълнената с много вълнение творческа среща, в края на която д-р Касабов подари на наследника на народния певец – негов съименник, книгата си „Шиковското население в Добруджа“ (www.jordansilistra.blogspot.com/2019/11/blog-post_13.html, „ Петолъчна звезда, бръмбър рогач, тюркоаз са неизменни български символи“, с. Добротица м. ноември 2019 г.), в която Сборникът и авторът му са представени. На читалището домакин също бяха дадени ценни подаръци, включително книгата „Скритият бог. Древна българска същност“.

Касабов анонсира и дадената за печат своя нова книга „Милостта на времето“, която в определена степен е продължение на книгата му за богомилите, но в засилен акцент – внимание върху същността на еничарите – до преди два века те са имали голяма роля в Османската империя, както и след това, макар и в различни форми и роли, включително в Североизточна България. Според изследователя, следи от техните поселения има и днес в Силистренския край.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе