На 1 ноември награждават личности и институции с принос в духовното развитие на Силистра

Официална церемония по награждаване от д-р Юлиян Найденов – Кмет на Община Силистра, на личности и институции с принос в духовното развитие на Силистра. Събитието ще се проведе на 27.10.2022г., в Зала 13 на Художествената галерия

На 1 ноември България чества Деня на народните будители. През тази година се отбелязват 100 г. от обявяването му за общобългарски празник, както и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

Денят на народните будители е светла дата, празник, на който се отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите.

В историята на Силистра са записани много имена на народни будители, сред които се открояват първият светски поет Партений Павлович, Сава Доброплодни, Илия и Рашко Блъскови, Евлампия Стоева и много други.

Изключително голям е приносът на личности и институции в община Силистра за духовното развитие на града ни и околните населени места.

За първи път, преди 9 години, по инициатива на д-р Юлиян Найденов, Община Силистра удостоява с грамоти и награди съвременни будители-наши съграждани за принос в духовното развитие.

1 ноември – Ден на народните будители, 300 години от рождението на Паисий Хилендарски,260 години от написването на…

Posted by Община Силистра on Wednesday, October 26, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе