Изложба за Йовков и два пленарни доклада в годишната научна конференция на Филиал Силистра

Изложба за Йовков и два пленарни доклада в годишната научна конференция на Филиал Силистра, извън програмата – представяне на романа „Късна смърт“ на проф. д.н. Иван Станков
На 27 октомври от 14 ч. в една от залите на Филиал Силистра на Русенския университет ще бъде проведена поредната Годишна научна конференция, чието начало ще бъде предшествано от откриване на документална изложба на тема „Пътуване из света на Йордан Йовков“, която е дело на Дом-паметника на писателя в град Добрич. Неговият главен уредник д-р Кремена Митева е поканена лично да представи експозицията.

Според www.pronewsdobrich.bg, „Изложбата представя ключови епизоди от живота и творческата работа на писателя. За нейната подготовка е използван богатият музеен фонд на Дом-паметник „Йордан Йовков”. Двадесетте табла се опитват по достъпен начин да разкажат личната история на човека Йовков, както и неговото пътуване към художественото съвършенство в литературата“. В програмата на конференцията са предвидени два пленарни доклада: на филолога проф. д.н. Иван Станков – дългогодишен преподавател във Великотърновския университет, и на археолога проф. д.и.н Георги Атанасов – директор на Археологическа експозиция“ при Регионален исторически музей Силистра.

От 17 ч. в зала „Диоген Вичев“ на Регионална библиотека „Партений Павлович“ е специалната среща с проф. д-р Иван Станков по повод неговата книга „Късна смърт“, която е издание на Издателска къща „Хермес“.

По публикация в www.oshte.bg:

„В нея действието се простира от епохата на Стамболов до наши дни: неритмично и с нелинейна хронология, с ретроспекции и интроспекции. Около любовта на основните герои – двама мъже и една жена, несъединени самотни върхове на любовен триъгълник, преминават фигури и на реални исторически личности, повечето от които са само щрихирани.
Някои са познати политически лица – висши офицери, известни писатели…, но всички те са само декоративни сенки. През дългото почти век и половина време на книгата светът и животът се променят много. Само човекът стои някак извън времената и държи да ни покаже, че от прогонването от рая досега нищо в него не е мръднало и той си остава все същото сложно уравнение с хиляда неизвестни“.

За първия роман на госта на Силистра още в интервю на сайта www.m.az-jenata.bg/ a/8-svobodno-vreme/59166-kasna-smart-ot-ivan-stankov/, а именно: „Късна смърт“ от Иван Станков. Мисълта отговаря за бъдещето, паметта отговаря за миналото, а душата – тя е винаги в сегашно време“.

Авторът проф. д.н. Иван Станков, с когото ще се срещнем в крайдунавския град, е преподавател във ВУЗ, писател и преводач, израсъл в град Русе, където е завършил средно образование, но е роден през 1956 г. в с. Гомотарци, Видинско. Завършва „Българска филология“ през 1982 г. във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, където впоследствие преподава вече няколко десетилетия.

Проф. Станков има монографични изследвания върху творчеството на редица знакови български писатели и поети: Асен Разцветников, Йордан Йовков, Димитър Талев, Васил Попов, Борис Христов и др. Превел е от румънски език творби на Мирча Картареску, Дан Лунгу и др. Автор е на своеобразната трилогия с разкази, включваща сборниците „Спомени за вода. Dm“ (2014), „Улици и кораби. Gm“ (2017) и „Имена под снега. А7“ (2019), както и „Вечерна сватба“ (2020). Носител е на Националната литературна награда „Елиас Канети“, учредена от община Русе със съдействието на едноименното международно дружество, както и на други три приза: на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ на името на „Стоян Михайловски“, на Портал „Култура“ и на Издателство „Хеликон“.

Йордан Георгиев

https://www.blogger.com/blog/post/edit/2091909618722867779/6331930810848552688Изложба за Йовков и два пленарни доклада…

Posted by Jordan Georgiev on Monday, October 24, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе