Силистренският театър играе тази вечер комедията „Бай Ганьо“ по мотиви на Алеко Константинов

ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР-СИЛИСТРА ще изиграе тази вечер от 19.00 часа класическата българска комедия „Бай Ганьо“ по мотиви на Алеко Константинов.

Сценичната адаптация, постановката и идеята за сценография са на Орлин Дяков, костюмите – на Николай Нинов, а участват актьорите Александър Павлов, Елена Кешишева, Илияна Крушева, Мирослав Петров, Михаил Незалзов, Станислав Георгиев и Стефан Станчев

Нашите карикатуристи, включително най-добрите (Бешков, Ангелов), са ни създали една представа за Бай Ганьо, която го рисува едва ли не като улегнал 50-55 годишен полуселяк-полусербез търговец. Всъщност Алековият герой е някъде към 27-28 години, когато се появява за пръв път във фейлетона „Бай Ганьо тръгна по Европа“. „Млад човек: да има, да има най-много тридесет години“-се казва за него в описанието на героичните му подвизи в банята. Нека не ни заблуждава това чисто българско и непредвидимо „бай“, то не е свързано с възраст, а е израз на уважение и почит, и замества почти равностойно „бачо“ или „бате“, но къде-къде по-почтено, като знак за големство. Нека не ни заблуждава езикът на героя, изпъстрен с толкова народни пословици и мъдрости-той издава не само произхода, но и манталитета, и обноските, и възпитанието му. И така, Бай Ганьо е млад човек. Чрез него Алеко Константинов взема участие в традиционния разговор за съдбата и пътя на младото поколение. Разглеждани в този аспект много от неговите характеристики и утвърждения ще ни се видят в по-друга светлина.

За информация, контакти и резервация на билети – 0876007795 или 0876007679.

Билети – при касата на Драматично-куклен театър Силистра, бивш Куклен театър, всеки ден от понеделник до петък от 9.00 до 18.00 часа.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе