Икономично отопление през зимата. 5 важни съвета за отоплителните тела

Отоплителният сезон вече чука на вратата и за мнозина потребители изборът на отоплителни тела идва на дневен ред. Търсенето на варианти за ефективно отопление е сред водещите моменти с наближаването на зимния сезон.

Много са факторите, от които зависи доколко високи нива на ефективност бихте могли да постигнете. Днес на пазара има множество варианти за отопление, най-популярни сред които са климатиците, конвекторите и различните видове радиатори. Фактори като квадратура на помещението, наличието или липсата на изолация на жилището и други също влияят.

Нарастващите цени на тока, наред с трудната икономическа ситуация, в която се намираме, налага на потребителите редица ограничения от гледна точка на потреблението им. В синхрон с актуалното търсене за отопление през предстоящите зимни месеци представяме 5 важни съвета, с които бихте могли да си гарантирате известна икономия по отношение на отоплението. 

Изберете правилния отоплителен уред според нуждите си

Изборът на вид отоплителен уред, с който ще се отоплявате, е сред най-важните, които да направите през есента. Различни са факторите, които следва да се вземат предвид на този етап, като най-значимите сред тях са квадратура на помещението, времето, което прекарвате в него, типа помещение. 

От характеристики като клас на енергийна ефективност, мощност, набор от предлагани  функции и други зависи и доколко ще успеете да спестите от употребата му.

Подменете старите отоплителни тела с нови

Старите електрически печки, климатици и всеки друг тип отоплителен уред са неефективни и оскъпят отоплението. Доверявайки се на по-висок клас продукти в категорията, ще направите инвестиция, която ще ви се възвърне многократно.

Съвременните електрически конвектори например се предлагат в различни вариации. Идват с автоматични термостати и ред други функции за интелигентно отопление, които ви помагат да пестите. Може да се наложи да смените старите си радиатори с нови за осигуряване на по-добра топлопроводимост.

Поддържайте нормална стайна температура – полезно е и за здравето, и за сметките

Колкото и икономичен да е избраният от вас отоплителен уред, работейки на максимална мощност, той ще консумира повече, отколкото ако е настроен на по-ниска температура. Изследвания, свързани с употребата на електрически отоплителни тела, показват, че намаляването на температурата само с около 2-3 градуса може да ви спести между 5% и 6% от енергийните разходи.

Препоръчителните оптимални температури в стаите, в които прекарвате повече време, са между 20 и 22 градуса. В спалнята температурата следва да е с 1-2 градуса по-ниска, за да се насладите на пълноценен сън. В банята – между 22 и 24 градуса. Ако използвате отоплителен уред с термостат, лесно можете да настроите нивото на температурата в тези граници.

Погрижете се за ефективното проветряване на помещенията

Твърде продължителното проветряване, дори и с леко отворени прозорци, значително повишава процента на топлозагуба. Ограничавайте се до максимум 10-минутно проветряване дневно, като за целта отваряйте прозорците изцяло. По този начин ще се стимулира по-бързата циркулация на въздуха в стаята. Още по-добрият вариант през зимата е използването на уреди за подобряване качеството на въздуха – пречистватели и овлажнители.  

Редуцирайте топлинните загуби максимално 

Вратите на помещенията, които отоплявате, следва да са затворени. Същото важи и за прозорците. Наличието на добра изолация на жилището, включително и на прозорците, способстват за ограничаване на топлозагубите. Оттук и сметките ви за ток намаляват, тъй като не се налага отоплителните тела да работят твърде много, за да се достигне желаната стайна температура.

Възползвайте се максимално от алтернативните отоплителни източници. Така например можете да намалите мощността и/или да изключите напълно отоплителните тела в кухнята, тъй като работата на хладилници, фризери, готварски печки и други генерират определени количества топлина.

Слънчевите дни през зимата може да са рядкост, но когато ги има, се възползвайте максимално от тях. Дръпнете завесите и/или щорите, за да поканите в дома с топлината, генерирана от слънцето.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе