Кметът на Силистра с поздрав по случай 12 октомври

Кметът на Силистра д-р Юлиян Йорданов с поздрав по случай 12 октомври.

Скъпи съграждани,
12 октомври е Ден на българската община. През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България, делегатите на Общото събрание на Национално сдружение на общините у нас вземат решение отбелязването на този ден.
На тази дата през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление. В него за първи път се регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните администрации.
Днес, по този повод се обръщам към всички жители на община Силистра, към кметовете от цялата страна, към работещите в общинските администрации, с пожелание за здраве и ползотворен труд. Дейността на местната власт е от особено значение за хората. Ние стоим най- близо до проблемите и радостите, до идейните начинания, до мечтите за развитие, до визията на гражданите за града и общината ни. За това на всички честитя деня, в който сме обединени от стремеж за напредък.
Ще си позволя и да напомня, че през 169 година императорът философ Марк Аврелий обявява Дуросторум за самоуправляващ се римски град – муниципиум, което ни прави една от първите демократични общности на самоуправление.
През 2021г на своето заседание Министерският съвет прие Решение, с което обявява 12 октомври за Ден на българската община и местното самоуправление. Правителственото решение е взето по предложение на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), внесено от министър-председателя.
Честит празник!

Скъпи съграждани, 12 октомври е Ден на българската община. През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова…

Posted by Д-р Юлиян Найденов on Tuesday, October 11, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе