Книгата „Попина през вековете“ на Илия Равалиев тръгна към сърцата на своите читатели земляци

В петък – 30.09.2022 г., в залата на НЧ „Никола Вапцаров -1940“ в с. Попина бе представена книгата „Попина през вековете“. От името на организаторите Юлия Василева (Кюшелиева), която е бивш директгор на Държавен архив – Силистра, представи второто преработено и допълнено издание, както и неговия Илия Равалиев – педагог и краевед, в миналото общественик, школски директор и общински съветник в Силистра. Представянето бе в присъствието на спонсора и издател на книгата проф. д-р Любомир Пенев от София, по род силистренец, наследник на фамилии от Попина и Проф. Иширково. Преди няколко години в собственото си издателство в столицата той отпечата и книгата „Три добруджански рода“, създадена заедно с покойния учител и краевед Господин Великов от Проф. Иширково.

Пред присъстващите Юлия Кюшелиева представи своята разработка „„Попина през вековете“ (второ преработено и допълнено издание, с.2022, издателство „Пенсофт“ София) с автор Илия Равалиев: „Пред нас е наскоро излязлата от печат книга на г-н Илия Равалиев „Попина през вековете“. С нейното издаване село Попина се нарежда сред малкото населени места в България със своя ПИСАНА история.

Книгата е изключително ценна, защото тя се нарежда сред изданията, които се определят като исторически и документални: защото описва историята на Попина, пречупена през призмата на историята на Добруджа и на България, и представя с коментар важни документи, чиито оригинали се съхраняват в държавните архиви, списъци на загиналите във войните, оригинални снимки от бита и обществения живот на селото. Книгата може да бъде определена още като поетична и песенна, защото в нея авторът е включил песни, стихотворения и пожелания, отнесени към раздела за традициите и обичаите на попинци. Не на последно място книгата е краеведска, защото е посветена на историческото развитие на село Попина.

Със своите 378 страници обемът й е внушителен за този род издания. Реализирана е в издателство „Пенсофт“ със спомоществователството на проф. д-р Любомир Пенев от БАН, който е потомък на Нетезиловия род в Попина, както и на Христо Николов Христов, потомък на Мокановия род. Дълбок поклон за родолюбивия жест! За създаването на книгата авторът е използвал сведения, документи и снимки на родственици, периодични издания, легенди, предания, спомени, както и множество документални материали от държавните архиви в Силистра, Русе и Велико Търново“.

Целият текст на Юлия Кюшелиева е в блог ВЕРСИНАЖ на адрес: https://jordansilistra.blogspot.com/2022/10/blog-post_4.html

Книгата „Попина през вековете“ на Илия Равалиев тръгна към сърцата на своите читатели земляциВ петък – 30.09.2022 г.,…

Posted by Jordan Georgiev on Tuesday, October 4, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе