Георги Тончев: Истинският учител е учителят по призвание

„Приемам днешният празник със смесени чувства от една страна със въодушевление и огромно желание за работа, да посрещнем предизвикателствата и от друга страна с огорчение и болка като тук ми се иска да направим едно уточнение. Бих искал на днешния ден да говорим за учителя с главна буква, за когото тази професия е призвание“, сподели в интервю за Общинско радио-Силистра Георги Тончев, директор на ОУ “Св.Св. Кирил и Методий“ Силистра.

Тончев разви и темата за етимологията на думата педагог във връзка с това, че много млади хора се захващат и обучават в сферата на педагогиката в различните нейни разделения, но малцина от тях после работят по професията си.

„Педагог на гръцки означава водя дете, т.е в бъдещата си професия те ще бъдат онези духовни водачи на бъдещето на всяка държава – децата. Важно е учителят да спечели доверието на децата, смята Георги Тончев. Само доверието ще накара да запази в съзнанието си цял живот истинския учител.

„Учител по призвание е този, който е готов да жертва времето си здравето си за да обучава децата. Учителят изпитва огромно уважение към родителите в моментите, в които срещне тяхното разбиране. При нас в училище в 90 процента от случаите ние намираме това отношение и разбиране. И ако нашето училище е учебно заведение с успехи, то е за това че голяма е заслугата на учителите. От професията се отказват тези, които не разбират това, което правят или трябва да правят. Тази година беше променена наредбата за учебния план, като на базата на тази промяна трябваше да се променят и нашите годишни учебни планове, трябваше да се справяме с редица организационни новости и така се губи време, което можеше да се използва за много по конструктивни неща“, сподели Георги Тончев и отправя апел към чиновниците от образователното министерство, когато правят нещо, нека то бъде в полза на училището и на учителството.

Георги ТОНЧЕВ: „Истинският учител е учителят по призвание“„Приемам днешният празник със смесени чувства от една страна…

Posted by Общинско кабелно радио "Силистра" on Wednesday, October 5, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе