Прокурорската колегия на ВСС избра Ивелин Чафаланов за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Силистра

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 194б, ал. 1 от Закона за съдебната власт проведе избор за назначаване на длъжността „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Силистра, в който участва Ивелин Чафаланов – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Силистра. Единодушно, с 9 гласа „За“ и 0 гласа „Против“, Колегията подкрепи кандидатурата му. За това съобщиха от пресслужбата на Окръжен съд-Силистра.

Прокурор Чафаланов има над 23 години юридически стаж. Професионалната си кариера започва като „младши прокурор“ в Районна прокуратура – Дулово, която длъжност заема от 1999 г. до 01.06.2001 г. От тогава до 01.03.2006 г. е прокурор там. От 01.03.2006 г. до 05.04.2006 г. е прокурор в Районна прокуратура – Силистра. С Решение на ВСС е назначен на длъжност „заместник-административен ръководител – заместник-районен прокурор“ на същата, която длъжност заема от 05.04.2006 г. до 18.06.2009 г. След проведен избор е назначен на длъжността „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Силистра, която длъжност заема от 18.06.2009 г. до 01.04.2013 г. От 01.04.2013 г. и до настоящия момент е заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Силистра.

Според концепцията си за стратегическо управление, прокурор Чафаланов мотивира участието си в процедурата с натрупаните опит и познания, които през годините е развил в областта на правото. За реалното управление на Окръжна прокуратура – Силистра, той е посочил, че следва да бъде осъществявано на базата на приемственост, но следва да се търси и подход за решаване на налични проблеми и затруднения в работата на прокуратурата. От изключителна важност е да се намери метод за оптимизиране на работата.

Приоритетни за него са бързината, професионализмът и осведомеността. Той посочи, че ще работи върху подобряване на добрите резултати, постигнати до момента.

Въпроси към кандидата поставиха Стефан Петров, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев и Евгени Иванов – членове на Прокурорската колегия на ВСС, които поискаха той да представи визията си за развитието и работата на Окръжна прокуратура – Силистра и на Окръжния следствен отдел към нея. Коментиран бе и проблемът с експертизите, взаимодействието с органите на МВР, както и спецификите и видовете престъпност в района на Силистра. Главният прокурор на Република България – Иван Гешев се поинтересува дали в Окръжна прокуратура – Силистра има получени досъдебни производства и преписки от Специализираната прокуратура и как прокуратурата се справя с престъпленията, свързани с мигрантската криза, битовата престъпност,наркоразпространението и телефонните измами.

Подкрепа за кандидатурата заявиха членовете на ВСС – Огнян Дамянов, Йордан Стоев и Евгени Иванов, както и главният прокурор – Иван Гешев, които се обосноваха с доброто представяне на прокурор Чафаланов, притежавания от него професионален и административен опит, познаването на проблемите в прокуратурата, неговата мотивация и умението му да поддържа добри взаимоотношения с всички органи.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ИЗБРА ИВЕЛИН ЧАФАЛАНОВ ЗА АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕЛ НА ОКРЪЖНА…

Posted by Общинско кабелно радио "Силистра" on Wednesday, September 21, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе