Цените на енергията: Евродепутатите призовават за бързи мерки за защита на потребителите и предприятията

Във вторник Чешкото председателство на Съвета на ЕС и Комисията обсъдиха мерки срещу драстичното повишаване на цените на енергията.

Утре председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи извънредни предложения в областта на енергетиката по време на речта си за състоянието на Европейския съюз в пленарна зала. По време на днешния дебат Чешкото председателство на Съвета на ЕС обяви, че Съветът ще се опита да одобри предстоящите предложения на Европейската комисия на извънредно заседание в края на септември.

Европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон заяви, че Комисията ще предложи мерки за намаляване на търсенето на електроенергия в часовете на пикови цени, за да се постигне по-голямо равновесие на пазара. Тя ще въведе и общоевропейско ограничение на възнаграждението за нисковъглеродна енергия, така че приходите над това ограничение да се използват за подпомагане на държавите членки в подкрепа на уязвимите потребители. Тя заяви също така, че Комисията ще работи с регулаторите на пазара на електроенергия, за да се справи с проблемите с ликвидността на пазара.

По време на дебата членовете на ЕП подчертаха необходимостта да се гарантира, че отговорът на ЕС се основава на солидарност и че печалбите на енергийните дружества трябва да се използват за защита на потребителите. Много от тях призоваха за допълнителен стимул за възобновяемите енергийни източници и за развитие на трансграничните енергийни връзки – по-специално между Франция и Испания. Някои от тях заявиха, че Германия не трябва да затваря останалите си атомни електроцентрали при сегашните обстоятелства. Други членове на ЕП поискаха мерки срещу спекулациите на газовия пазар и за намаляване на пиковото потребление на електроенергия, докато някои изтъкнаха, че електроенергията е обществено благо, което не трябва да се търгува на фондовата борса.

На фона на войната в Украйна, прекъсването на доставките на руски газ доведе до рязко покачване на цените на електроенергията и нестабилност на пазара, което накара Комисията и държавите членки да обмислят нови алтернативи на политики, като например ограничаване на цените или отделяне на цените на газа от тези на електроенергията.

През последните месеци Парламентът и Съветът приеха спешен план за запълване на газовите резерви. Комисията стартира и плана RepowerEU, както и мерки за намаляване на потреблението на газ в целия ЕС.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе