Буенешка шапка подготвят калипетровци за етно фестивал в Балчик

В тазгодишиня празник за Цветница в Силистра екип на НЧ „Пробуда“ – село Калипетрово, показа възсатовен цял костюм на гребенка (гребенци са изконно местно население, живеещо и днес със своите потомци в населени места по поречието на р. Дунав).

За каква нова идея подсказа във Фейсбук тези дни в своя профил Ирена Владимирова от читалищния екип на калипетровци: „Калипетровският буенек е в процес на изработка. Майсторката на „буенешката шапка“, както и на гребенската носия, е едно работливо и много кадърно момиче – Доби Петрова! Заела се е да изработи „едно към едно“ и буенека на младите калипетровки в миналото. Резултатът ще бъде показан на 22 септември т.г. по време на фестивала „Море от ритми“ в Балчик“.

Да припомним, че написаната през 1895 г. балада „Гребенка“ с автор Владимир Христов Шиков от с. Калипетрово – самият той е от другата основна етно група в селото – шиковците, бе представена също в Балчик в края на м. август в краеведческия панел на поредното издание на Форум „Българско наследство“ чрез „етюд“, подготвен от автор Йордан Георгиев с консултация от етнолога Йордан Касабов.

Йордан Георгиев

Буенешка шапка подготвят калипетровци за етно фестивал в БалчикВ тазгодишиня празник за Цветница в Силистра екип на НЧ…

Posted by Jordan Georgiev on Monday, September 12, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе