Празник на Караомурския динен маджун

В село Смилец в неделя се събраха гости от близо и далеч, от България и чужбина, за да видят и опитат безценния динен мед на Добруджа.

За осма година НЧ „Светлина – 1906“, с. Смилец и кметското наместничество организират този празник на духа и традициите. Партньори на събитието са Община Силистра, Общински съвет – Силистра и много спонсори, които всяка година подпомагат и даряват за празника.

В тазгодишното издание на фестивала участват близо 30 индивидуални и групови изпълнители. Начало на програмата дадоха самодейците от читалището в Смилец, които тази година в Копривщица спечелиха златен медал с пресъздаване на обичая за правене на маджун.

Чакана атракция на празника на маджуна е и традиционното ревю на деца облечени в народни носии. Повече от 50 деца на възраст от 1 до 12 години се качиха на сцената и поздравиха всички гости.

Деца и възрастни се включиха и в работилничките и ателиетата за правене на динени фенери, на домашна баница на пещ. Всички гости опитаха неповторимия вкус на динен маджун и баница.

Празникът бе бласловен от отец Николай. Приветствие към организаторите, участниците и гостите поднесоха д-р Мария Димитрова- председател на Общински съвет – Силистра, инж. Тихомир Борачев – ЗА кмет на Община Силистра, г-жа Мария Недялкова- зам.-кмет, г-н Ивелин Статев – гл. секретар на Областна администрация, г-жа Милка Тодорова – председател на НЧ „Светлина -1906“ с. Смилец и кметският наместник г-жа Петранка Неделчева.

Празник на Караомурския динен маджунВ село Смилец днес се събраха гости от близо и далеч, от България и чужбина, за да…

Posted by Община Силистра on Sunday, August 28, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе