Жаравата в бащиното огнище край Тутракан

В продължение на няколко дни екипът на „Пътуващо читалище“ по телевизия Евроком засне предаване, посветено на Етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене“, Рибарска махала и Мемориал „Военно гробище-1916 г.“ Всеки един от обектите на културното ни наследство на община Тутракан е изключително важен и значим за българското общество, но с международен отзвук и значение е Военното гробище край с. Шуменци и епичните събития от септември 1916 г.

Пред обектива на водещия на предаването Ивайло Шопски, за тях разказа директорът на Исторически музей-Тутракан Петър Бойчев, също така и за предстоящото изпълнение на проекта на Община Тутракан „Мемориален комплекс „Тутраканска епопея 1916 г.“ и прилежащите му публични пространства“.

За новия Информационен център, създаден при проект „ТУТРАКАН-КЪЛЪРАШ ИНОВАТИВЕН КУЛТУРЕН МОСТ ЗА УСТОЙЧИВО РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ“ разказа координаторът на проекта Джена Славова. За оръжейна експозиция и VR филм за Тутраканската епопея интервюта даде режисьорът на филма Нино Андреев. 12-минутния филм пресъздава една от най-епичните битки по време на Първата световна война – Тутраканската епопея със средствата на виртуалната реалност.

На почетния гражданин на град Тутракан, д-р Анатоли Кънев, също му бе предоставена думата да разкаже за Националния поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“ и за фондация „Архегет“, която популяризира културно-историческото наследство от периода на Първата световна война и набира средства за дооборудването на бъдещия музей на Мемориалното гробище край с. Шуменци.

Очакваме предаването да се излъчи през месец септември, за което своевременно ще ви информираме.

Жаравата в бащиното огнище край ТутраканВ продължение на няколко дни екипът на „Пътуващо читалище“ по телевизия…

Posted by Исторически Музей Тутракан on Monday, August 22, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе