Кои са най-добрите марки кафе на зърна?

Чашата кафе за събуждане сутрин или за тонизиране по време на почивката в офиса е нещо, което е ритуал за милиони хора. За да отговорят на тази кафе мания, производителите на кафе и търговците разширяват непрекъснато асортимента си, разнообразяват комбинациите си и създават възможности за експериментиране на нови рецепти. Днес може да се открият най-различни марки и видове кафе, предлагани в богато разнообразие от опаковки, кутии и буркани.

При избора на кафе първо обърнете внимание на голямото разнообразие, определящо и вкуса. Сред видовете кафе Арабика и Робуста заемат най-голямо място на пазара – 98%. Могат да бъдат намерени под всякаква форма, включително и в капсули.

Арабика е вид, който се култивира в 50 страни и заема около 70% от потребителския пазар. Характерен за него е наситеният и ярък вкус и малкото количество кофеин.

Затова пък Робуста е силно кафе, с много кофеин, силно и ободряващо кафе. Не се използва обикновено в чист вид, а добавено към Арабика.

Получаването на различните видове кафе става от изпечени зърна, които могат да се предлагат и цели, и в смляно състояние. Много кафе машини вършат целия процес – от смилане до приготвяне.

Зърната кафе придобиват вкусовите си свойства и аромата си в процеса на самото печене. Всеки производител има свои технологични показатели, така че от едни и същи кафе зърна, обработени по различен начин, е възможно да се получи напитка, която е различна за отделните марки.

Сред огромното разнообразие от кафе марки понякога може да изпитаме трудност при избора на кафе зърна, отличаващи се с високо качество. В зависимост от предпочитанията си за сорт кафе, степен на изпичане, произход на зърната и др., може да изберете кафе според очакваните от вас вкус и аромат.

Сред най-добрите марки, чиито продукти си заслужава да опитате, са следните:

Lavazza

Италианската марка има над 100-годишна история и е популярна в над 80 страни. Зърната кафе са Арабика и Робуста с произход Африка, Азия, Централна и Южна Америка. Предлага различни комбинации за кафе сутрин и еспресо през деня. 

Crema e Aroma например съдържа зърна от Бразилия, Азия и Африка и предлага богата кремообразност. Super Crema е съчетание на сладки сортове от Индонезия, Централна и Южна Америка и с него може да си приготвите чудесно лате или пък капучино. При желание за силен и наситен аромат Lavazza Gran Espresso ще ви го предложи със своите зърна Арабика, произхождащи от Централна и Южна Америка, а Робуста  – от Азия.

Tchibo

Компания с традиции, Tchibo изнася кафето си в 28 държави в Централна и Източна Европа. Поддържа високо качество на достъпни цени. Всеки бленд кафе се характеризира с чудесен вкус. 

Tchibo Caffe Crema е елегантен бленд за еспресо с интензивен характер, получен от Арабика – специални селектирани зърна от Латинска Америка. Tchibo Gusto Tradizionale е с деликатни нотки на лешник. Известни са още Tchibo Barista, Gold Selection, Bio Coffee и др.

Jacobs

Ако обичате еспресо, лате или капучино, немската марка Jacobs със своите постоянно обогатявани продукти ще ви предложи невероятни вкусове на южноамериканските си и азиатски кафе зърна.

Barista Espresso придава на напитката плътен вкус и лека нотка на люти подправки. Jacobs Monarch е с богат вкус и леки плодови нотки, а ако предпочитате плътен вкус и каймак, се насладете на Чаромата на Jacobs Crema.

Julius Meinl

Кафето на австрийската компания е известно с по-тръпчивия си аромат и по-голяма киселинност. Асортиментът на Julius Meinl е изключително богат: Caffe Crema Intenso със силен и устойчив аромат. Espresso Classico с мек вкус и нотки на горчив шоколад, President с плодово-киселинни нотки и др. 

Внимателно селектираните кафета на Julius Meinl ще гарантират свежест и богат аромат на напитката ви.

Doncafe

Марката залага на бавното печене на зърната, поради което видовете кафе имат балансиран вкус и изключително интензивен аромат. С всяко еспресо, приготвено с Doncafe Espresso Intense, ще усещате автентичния вкус на комбинацията от Арабика и Робуста. 

С Grande Aroma напитката е плътна и със златист каймак, а с Green Active ще си осигурите естествени антиоксиданти и същия отличен вкус, с който сте свикнали.

Vergnano

Най-старата италианска пекарна за кафе Vergnano създава кафета с традиционно автентичен вкус. Предлага класически видове с плътен и много интензивен вкус като Espresso Crema, Granaroma, Intense, Antica Bottega и др. Според предпочитанията си може да изберете с по-кисели и плодови нотки, или с по-траен вкус.

Molinari

Ако сте почитатели на необичайните смеси, италианската марка Molinari включва различни комбинации от сортове Арабика и Робуста, както и зелено кафе. Може да ви допаднат ярките вкусови качества на кафе зърната от различни континенти.

Има още десетки добри марки, които заслужават вниманието на всеки кафе почитател: Bianchi, Dolce Gusto, Gimoka, Intenso и др. Сред достатъчно голямото разнообразие висококачествено кафе на зърна всеки може да открие онова, което да направи деня му ароматен, свеж и зареден с енергия още от сутринта.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе