Съставите от Силистра представиха своята продукция на Национален събор на народното творчество – Копривщица

12-и Национален събор на народното творчество – Копривщица. 6 август 2022 г. – в програмата от втория ден на събора на сцена 4 в м. Войводенец в късния следобед близо тричасова програма представиха 5 читалища и един самодеен клуб от три общини – Силистра (Бабук и Смилец), Алфатар и Дулово (Межден, Грънчарово и СНЦ „Ритмика“).

Жури от учени от БАН оцени 6 обичая и ритуали – коледуване, лазаруване, белене на платно, плетница/седянка, „направа на динен мед/маджун“ и „викане на къща“, отделно колективни и индивидуални изпълнители на песни от Силистренския край.

Раздадени са множество златни, сребърни и бронзови медали във вид на значки според усещането на журито за изява, отговаряща на представата за изворно творчество. Участниците са декларирали пред организаторите, че материалите им може да бъдат излъчвани и проучвани.

Съборът продължава и в неделя – 7 август, включително със заключителна кръгла маса, на която ще бъдат направени изводи и съответни коментари за видяното на всички сцени.

Областният управител на област Силистра Николай Неделчев в предварителен план поздрави добруджанци за участието им в събора, част от който стана рекламен щанд на община Силистра, както до него и друг – идея на село Смилец за представяне на динения маджун на предстоящия тематичен празник на 28 август в селото.

В личен план се радвам, че за пети път имах възможност да бъда част от празника на българското народно творчество, при това в ролята на представящ на сцената талантите на самодейците от Крайдунавска Добруджа.

12-и Национален събор на народното творчество – Копривщица. 6 август 2022 г. – в програмата от втория ден на събора на…

Posted by Jordan Georgiev on Saturday, August 6, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе