Добруджанско участие във Фестивал на шевицата – Войнежа 2022

Из „Хиляди родолюбци от цялата страна се стекоха на Фестивала на шевицата в село Войнежа“ в сайта boliarinews.bg: „Магията на българските шевици и патриотичният дух завладяха великотърновското село Войнежа чрез 4-ото издание на Национален фестивал на шевицата „Елбетица – домът на Бог“. Организатор е Фондация „История в шевици“ с председател Славян Стоянов с подкрепата на община Велико Търново и кметството във Войнежа.

В рамките на два дни – 23 и 214 юли 2022 г., под 10-метров национален трибагреник на сцената са се изявили над 200 индивидуални изпълнители и състави от цялата страна. На повече от 40 щанда свои произведения са показали майстори на бродерии, тъкани и плетени изделия, кукли, дървени произведения на изкуството, съвременни облекла с шевици и др.

Няколко фотографски изложби също са част от програмата на празника. Татяна Кофтун, бесарабска българка от българското село Чушмелий, разказа за орнаментите на чушмелийските пешкири.

Театрални постановки, поетични спектакли, представяния на книги и филмови прожекции също са част от ботата програма на фестивала, който продължава до късните часове на деня днес и утре. програмата беше показана изложба на автентични носии на колекционерите Радослав Радков, Илонка Станкова, Ивелина Иванова и Огнян Иванов. Публиката с интерес изслуша и презентацията на Здравка Димитрова, автор на книгата „Български шевици от Русенския регион“, както и емоционалния разказ на сърцатата Калина Михайлова от село Шуменци, община Тутракан, която представя своята семейна колекция от месали и възглавници. Село Белица, също от Тутраканския район, се представи с песни, танци и обичай „Бразая“.

www.rekits-silistra.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе