За месец въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на област Силистра

Със заповед на директора на РЗИ – Силистра се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на областта.

Заповедта гласи:

I. Въвеждам временни противоепидемични мерки на територията на област Силистра за срок от 21.07.2022г. до 21.08.2022г., както следва:
1. Всички лица, когато се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, дрогерии, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и на местата за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, която се използва съгласно препоръките в приложение № 1.
2. Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора да спазват физическа дистанция от 1,5 м.
3. Работодателите и органите по назначаване да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, както следва:
а) редовно проветряване и дезинфекция съгласно алгоритъм, посочен в Приложение № 2;
б) недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други);
в) провеждат инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете, съгласно посоченото в Приложение № 3 и осигуряват необходимите консумативи за хигиена и децинфекция на ръцете.
4. По преценка на работодателите да се създаде възможност за работа в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени.
5. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите организират дейността си по начин, който да осигурява:
а) спазването на дистанция най-малко от 1,5 м. между лицата, на които се предоставят съответните услуги в помещенията и прилежащите към тях площи на открито;
б) осигуряват дезинфектант за ръце на входа на обекта.
6. Провеждане на задължителен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.
7. Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в местата за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване. Да се организира контрол на свижданията със спазване на противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице, дезинфекция на ръце на входа, бърз антигенен тест за посетителите при лежащо болни).
8. Да се организира контрол на входа за външни посетители в болничните структури, със спазване на противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице и дезинфекция на ръце на входа).
II. Заповедта да се съобщи на областния управител на област Силистра и на кметовете на общини в област Силистра, за сведение и създаване на необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки на територията на област Силистра.
III. Кметовете на общини и ръководителите на териториални структури с контролни функции (ОДМВР-Силистра, ОДБХ-Силистра и ДИТ-Силистра) да създадат необходимата организация за контрол по изпълнение на противоепидемичните мерки на територията на област Силистра, в рамките на функционалната си компетентност и контролни правомощия.
IV. Заповедта да се публикува на интернет страницата на РЗИ-Силистра. Чрез АИС „Eventis“ да се съобщи на главния секретар за контрол по изпълнението и на служителите от ДОЗ, ДНЗБ, ДМД в РЗИ-Силистра, за сведение и контрол на мерките.
V. Въведените противоепидемични мерки могат да бъдат променени в зависимост от динамиката на епидемичния процес на територията на област Силистра.

Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването ѝ на интернет страницата на РЗИ-Силистра пред Административен съд – Силистра, по реда на АПК.

Заповедта подлежи на предварително изпълнение.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе