Членовете на ОСЗК – Силистра са в стачна готовност

На заседание, проведено на 18.07.2022 г., Управителният съвет на Областен съюз на земеделските кооперации – Силистра (ОСЗК – Силистра), взе решение членовете на съюза да са в готовност за активни стачни действия, ако държавата не предприеме адекватни мерки да защити българските зърнопроизводители и потребители във връзка с бездействието във връзка с безконтролния внос на зърно и на маслодайни семена от Украйна.

В декларацията се казва „Вече пет месеца на няколкостотин километра от нашата граница се водят военни действия, които са безпрецедентни в съвременната история на Европа. Икономическите последици от тях не са само за двете страни в конфликта. Те засягат както целия Европейски съюз, така и останалия свят. Украйна е един от най-големите зърнопроизводители в Европа и в света. Нейна продукция стига и до най-малките държави от Африка и Азия.

Вследствие на военните действия в Украйна има залежала продукция от миналата стопанска година, която възлиза на около 22 млн. тона. Повечето складове са били унищожени от бомбардировките и за новата продукция няма място. „Запушването“ на морските пристанища и невъзможността за износ на зърно и маслодайни семена води след себе си големи икономически, финансови и организационни последици за потребителите от западна Европа, Африка и Азия. На път е световна продоволствена криза.

На свое заседание Европейската комисия прие План за действие за коридорите на солидарността между ЕС и Украйна с цел улесняване на износа на селскостопански продукти от Украйна и на двустранната търговия с ЕС. В този план е посочен начинът, по който могат да се изнасят земеделски и други продукции, като те се освобождават от всички дължими мита в рамките на Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна.

Това освобождаване от всички дължими мита при вноса води след себе си финансови и икономически проблеми за местните производители. Тяхната продукция не е така търсена, след като има по-евтина от същата. Получава се дъмпинг на цените.

Като част от ЕС, ние в България не сме подминати от тези проблеми. Родни търговци и потребители се „зареждат“ с евтина стока, внесена без мито и със съмнително качество, а родните производители биват опрени в стената с пълни складове и ниски изкупни цени на продукцията им.

Липсата на фитосанитарен контрол от страна на държавата може да доведе до нахлуване на продукция със съмнително качество и представянето ѝ за произведена в България.
Никъде в Плана за действие за коридорите на солидарността не се споменава за отменяне на този контрол. Всяка държава трябва сама да организира проверката в съответствие с изискванията на ЕС.

Държавата отново нехае за българския потребител при наличие на друга препоръка на ЕК към държавите членки, през които ще преминават коридорите на солидарността, е да осигурят необходимия човешки ресурс и капацитет за по-бързото преминаване през пунктовете“.

На заседание, проведено на 18.07.2022 г., Управителният съвет на Областен съюз на земеделските кооперации – Силистра…

Posted by Jordan Georgiev on Tuesday, July 19, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе