Време е за 7-ия Празник на маджуна в село Смилец, преди това показан и в Копривщица

КМЕТСТВО С.СМИЛЕЦ, ОБЩ.СИЛИСТРА и НЧ„СВЕТЛИНА-1906-СМИЛЕЦ” ВИ КАНЯТ НА 7-ия ПРАЗНИК НА ДИНЕНИЯ МАДЖУН НА 28.08.2022 г.

СТАТУТ:

По традиция през последните дни на м. август организираме празник на динения маджун. С идеята да се върнем в задушевното патриархално минало. Кметство с.Смилец и самодейците при НЧ„Светлина-1906-Смилец” през 2015 г. реализираха първата демонстрация на направа на динен маджун – „От нивата до тавата”. Пременени в народни носии, млади и стари в началото на м. май засяват така наречения бостан, за който се грижат до обирането на дини.

В последната неделя от м. август се организира празника, който е съпроводен с народни песни и танци от Добруджа. Елемент от празничната програма са и направата на ателиета с конкурсен характер:
– „Точилката пее” – ателие за домашна баница на пещ
– „ Кулинарни динени фантазии” – ателие за направата на динени фенери, фигурки от дини и др.
– „Атрактивно ревю на народни носии и накити от деца на възраст от 4-10 години” – дефиле на оригинална автентична носия на деца.

ЦЕЛ НА ПРАЗНИКА:
Да съхраним и предадем традициите, от нашите баби и дядовци на поколенията след нас. Целта ни е да изградим у младите хора качества като труд, предприемчивост, съпричастност към бита, традициите и поминъка на нашето село, да ги приобщим към опазване и съхраняване и предаване на местното културно- историческо и природно наследство. Да насърчава приемствеността на традициите между поколенията.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:
Празникът ще се проведе на 28.08.2022 г. в местността „Гизлиджанската чешма” в с. Смилец, общ. Силистра.
Разходите за транспорт и престой са за сметка на участници. В празника могат да участват: – Певчески състави с програма от 3 песни до 10 мин.; – Танцови състави – до 3 танца общо до 15 мин.; – Индивидуални изпълнители – 2 песни с общо до 10 мин. Редът на участие ще бъде определен по реда на подаване на заявките. Заглавията на изпълненията следва да бъдат посочени във заявките за участие. Всички участници ще получат диплом и предметна награда.

Приемат се Заявки за участие от 18 до 29.07.2022 г. само по образец, изпратени по пощата на адрес: Народно читалище „Светлина-1906-Смилец”, ул. „Трета“ № 69, 7577, с. Смилец, общ. Силистра. За Празника на динения маджун 2022 г. или на e-mail: [email protected]. Лице за контакт: Филка Йорданова, тел. 0896 89 74 74; 0893 800 353

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе