Чудесата на вярата в Тутраканско

Религиозен обект, който е малко известен, е текето Софта баба в Тутракан. Причината да е по-непознат дори и сред местните тутраканци, е че текето е частна собственост. Тюрбето е построено средата на ХІХ в. и се вярва, че в него е погребан Сабри Хюсеин, накшбендски шейх, живял вероятно от края на ХVІІІ до средата на ХІХ в. Дошъл от Бухра, като младеж е бил софта (студент по богословие). В Тутракан се заселва в южната част на града, умира в града. След смъртта му е обявен за евлия (светец), защото още приживе се установило, че притежава сила да изпълнява всякакви желания и главно да помага на болни, както и на бездетни жени. Гробът на Сабри Хюсеин се намира в средата на помещението и е разположен по оста на североизток/югозапад. Надземната му част представлява сравнително висока дървена могила, която е покрита със зелено платно. Върху него са поставени везани кърпи и малоформативни фабрични ковьори, дадени от посетители като адак (оброк).

Сградата на тюрбето оцелява близо два века, според неговите наследници, благодарение на силата на Софта баба и често пъти по време на военни действия в града, в него се укриват хора, но религиозният обект не е разрушен.

Информаторите споделиха, че текето се посещава от хора от България, Румъния, Турция и Унгария. До средата на миналия век, ежедневно тюрбето е посещавано, най-често на големи религиозни празници, през последните години посещенията са редки. Посетителите са с различна религиозна принадлежност, мюсюлмани сунити, алиани и християни. Основно хората имат „мечта” за дете. Млади жени, майки и свекърви се молят, палят свещи за рожби. Когато чудото случи, след раждането на детенце, те принасят като дар агне, което се коли, приготвя и изяжда в текето.

Тюрбето посещават и хора, на които им предстои операция или имат друг здравословен проблем.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе