Четири отбора от ПМГ – Силистра взеха участие в Националният кръг на Петата европейска олимпиада по статистика за ученици 2022

Националният кръг на Петата европейска олимпиада по статистика за ученици 2022 приключи успешно въпреки затрудненията, породени от световната пандемия COVID-19. В надпреварата участваха 1043 ученици от 406 отбора – 717 ученици от 277 отбора в Категория А и 326 ученици от 129 отбора в Категория Б.

Състезанието се проведе в два етапа. В първия етап учениците решаваха тест, а във втория всеки отбор трябваше да направи анализ под формата на презентация и въз основа на подготвена за олимпиадата база със статистически данни в областта на енергетиката.

Нивото на сложност на тази олимпиада е много високо, но ПМГ „Св. Климент Охридски“ участва и тази година с 4 отбора в Категория А (X-XII клас). Всички те се представиха успешно – с над 80 точки, което означава, че това е най-силната година досега.

Отборът на учениците от XIа клас – Михаил, Иван и Божидар след първи етап бяха на 2-ро място, а в крайното класиране са на 15-то място с 92,9 точки. Само на няколко точки след тях са останалите ни отлично представили се отбори: „ДОРОСТОРУМ“ – Сиана, Георги и Боян от XIIа клас с 87 точки и „IT_GOATS“ – Стела, Димитър Христов от XIIа и Маринела от XIIб клас с 85,7 т. Резултатът, който постигнаха, се приравнява на оценка отличен 6 за вход в Икономически университет – Варна, както и в УНСС, специалност „Анализ на бизнес данни със специализиран софтуер“.

Чудесно се представи и отбор „РИТЪМ“. Учениците в него – Александър Мораров от Xа клас, Жоро и Даниел от XIа клас се включиха в олимпиадата за първи път. След първи етап и те бяха с втори резултат 95,6 точки, а след втори с 81,6 т.

Използвана е информация от сайта на Европейската олимпиада по статистика – https://www.nsi.bg/esc-2022/

https://www.facebook.com/PmgSilistra/posts/pfbid0EHLskNgA9gq6GaHm774Be36sj4s7PyN59bZCjBhFkeDe1UFMLd2a9ZfF4q8ZL4Uil

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе