УЕФА Лига на нациите започна – какви са първите резултати и впечатления

Лига на нациите на УЕФА е турнир по футбол на мъжките националните отбори в Европа, който от 2018 г. има за цел да замени приятелските мачове. Общо 55 национални отбора от страните-членки на УЕФА са разделени в четири дивизии според коефициента им, като всяка дивизия има по четири групи с по три или четири отбора. Сред участниците в третото издание на УЕФА „Лига на нациите“ попадат световният шампион и действащ носител на трофея Франция, европейският първенец Италия и другите водещи сили на континента – Англия, Германия, Испания, Белгия, Португалия, Нидерландия.

Отборите във всяка група ще играят помежду си на разменни домакинства, като първите в класирането печелят места за горната дивизия, а последните изпадат в долната дивизия. Освен това първите отбори от всяка дивизия получават възможност за класиране на Европейско първенство по футбол, като за тази цел победителите в дивизиите трябва да участват в плейофи по дивизии.

Участващите отбори са разделени в четири лиги  (A-D), като всяка лига е разделена на групи. Водачите и изпадащите във всяка група са както следва:

Лига А:

Група 1 – Дания (9 т.), Франция (2 т.)

Група 2 – Испания (8 т.), Швейцария (3 т.)

Група 3 – Унгария (7 т.), Англия (2 т.)

Група 4 – Нидерландия (10 т.), Уелс (1 т.)

Лига В:

Група 1 – Украйна (7 т.), Армения (3 т.)

Група 2 – Израел (5 т.), Русия (0 т.)

Група 3 – Босна и Херцеговина (8 т.), Румъния (3 т.)

Група 4 – Норвегия (10 т.), Словения (2 т.)

Лига С:

Група 1 – Турция (12 т.), Литва (0 т.)

Група 2 – Гърция (12 т.), Кипър (2 т.)

Група 3 – Казахстан (10 т.), Беларус (2 т.)

Група 4 – Грузия (10 т.), Гибралтар (1 т.)

Лига D:

Група 1 – Латвия (12 т.), Лихтенщайн (0 т.)

Група 2 – Естония (6 т.), Сан Марино (0 т.)

Последните два кръга от груповата фаза ще бъдат през септември, когато ще стане ясно и кои отбори ще се класират в по-горна дивизия, кои ще отпаднат, както и кои ще бъдат четиримата финалисти, които ще се борят за шампионската титла в УЕФА „Лига на нациите“ през юни 2023.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе