В Калипетрово възстановиха стар елемент от женска народна носия

Наскоро община Силистра проведене поредния празник „Еньовден“ в Дунавски парк Силистра. В него участваха с различни форми читалища от общината. Сред тях бе и НЧ „Пробуда“ – село Калипетрово. За програмата на калипетровци, в която сред акцентите бе представяне на възстановен елемент от женска народна носия, разказва във Фейсбук-профила си Ирена Владимирова, библиотекар в читалищната библиотека.

„Талантливите певици от Вокална школа „Звездица“ с музикален педагог Валентин Сарафов представиха шиковска булчинска и гребенска носии. Благодарности към участниците – презентатори, но и към Миглена Павлова, начален учител в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Калипетрово – от нея закупихме оригиналната гребенска риза; към Юлия Кудинова, ушила пищимала и фустата; към Славка Иванова, оплела ажурените чорапи, и към Добринка Петрова, справила се блестящо с изработката на сачака, накита и скуфията (гребена за главата в гребенската носия).

Постарахме се да се доближим до предполагаемото облекло на гребенката от Калипетрово. Амбициите ни са да създадем музейни експонати с женски и мъжки – шиковски и гребенски носии, които ще се съхраняват в читалището“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе