На 27 юни е откриването на самостоятелна изложба „Формата – пластични интерпретации“ на Илиян Иванов

На 27 юни от 17:00 часа в Художествена галерия Силистра ще бъде открита самостоятелна изложба „Формата – пластични интерпретации“ – пластики и пана на Илиян Иванов. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Художествена галерия- Силистра и Сдружение „Алтернативен свят Оренда“.

Формата – пластични интерпретации

Идеята за проект „Формата- пластични интерпретации“ е породена от мотивацията на автора да се открият и разпространят възможностите на българската дърворезба да се вплете в съвременния начин на живот. Всяко нещо се променя във времето, за да съществува и да е актуално и интересно и днес за съвременната аудитория. Изкуството на дърворезбата/скулптурата в дърво също преминава през различни етапи на развитие и търси нови форми на изява.

Проект „Формата- пластични интерпретации“ е продължение на изследванията на автора върху структурата и характеристиката на формата, нейното взаимодействие с пространството и успешно реализирания през 2018 г.-2019 г. проект „В търсене на форма“.

В творбите са използвани меки, нетипични форми, тяхното съотношение, контраст и преплитане. В технологията на обработка на дървения материал са използвани както традиционните инструменти – длета, така и съвременни електрически инструменти.

Илиян Иванов е роден през 1987г. в гр. Габрово (България). Завършва Средно художествено училище за приложни изкуства- гр. Трявна и продължава своето образование в Национална художествена академия- гр. София- специалност „Резба“. Завършва Художествената академия със Специална награда в конкурса за най-добър дипломен проект между студентите от всички специалности на НХА. От 2021г. е асистент- преподавател към катедра „Резба“ в НХА- гр. София.
Реализира авторски проекти и участва в редица изложби, симпозиуми и летни академии сред които:
– Реализиране на авторски проект за изработка на иконостас за крипта към църква „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ – гр. Габрово- 2020г.- 2022г.
– Реализиране на авторски проект „В търсене на форма“, включващ две самостоятелни изложби в гр. София и гр. Пловдив- 2018г.-2019г.
– Симпозиум скулптура в дърво в К.К. Пампорово – 2021г., 2015г., 2014г., 2013г.
– Международна лятна академия и симпозиум- гр. Ахтопол – 2015г., 2014г., 2013г.
– Годишна изложба „Форум дървопластика“ – към секция „Дърворезба“ при Съюз на българските художници – участие в изложбите в гр. Габрово, Велико Търново и Плевен- 2019г.
– Реализиране на авторски проект за изработка на иконостас за параклис „Св. Георги“ – гр. Габрово- 2017г.
– Награда от конкурс – изложба „И камъкът говори“ – гр. София- 2014г. и др.

https://www.facebook.com/artgallery.silistra/posts/pfbid02XGQnDTFXBUk3kSJKnijBb718HnVGP1bicji2bKy5orgrxJfEhPyx7mJxd9y9F7cql

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе