„Стара Силистра“ вписва 100 снимки от изложба за силистренския парк в събитие за река Дунав

От „Стара Силистра“ във Фейсбук научаваме: „150 години Дунавски парк в Силистра – най-стар обществен парк в България!“ Нашата седма изложба на тема Стара Силистра е готова и с нея се включваме в отбелязването на 150-тата годишнина на Дунавския парк“. В еднпоименния сайт (http://www.starasilistra.com/) от години се публикуват ценни материали на различни теми за град Силистра и региона.

Изложбата е осъществена с финансовата подкрепа на Община Силистра, които за пореден път подкрепят нашата инициатива за запазване и популяризиране на фотографското историческо наследство на Силистра и региона. Фотографиите са тематично подредени в 17 големи табла, които ще са разположени по алеите на Дунавския парк. Една от снимките е от брой на вестник „Дунав“ от 24 юни 1870 г., обявяващ създаването на парк в България.

150 години Дунавски парк в Силистра – най-стария обществен парк в БългарияС изложба на висококачествено дигитализирани и реставрирани изображения и документи отбелязваме 150-тата годишнина на Дунавския парк. Тя е дело на Петко и Виктор Герасимови, създатели на Стара Силистра, колекционери на архивни документи и снимки. Това е тяхната седма изложба на тема стара Силистра.Изложбата съдържа над 100, повечето непоказвани досега, изображения и документи от архива на авторите й, а също и от фото архивите на Добри Йорданов, арх. Траян Георгиев, Милен Теодоров, както и на неизвестен български войник, които е бил в Силистра през месец юни 1941 год. Творбите ще бъдат изложени в 17 табла, които ще са разположени по алеите на Дунавския парк. На тях ще видим брой от вестник, в който е обявено за първи път създаването на парка, изображения от парка, от крайречната част на града, която е продължение на градината, процеса на строителство на басейна и товарното пристанище на Силистра, откъдето се е правел износа на земеделска продукция за чужбина. Снимките обхващат периода от 30-те до 80-те години на миналия век. Някой от тях на пръв поглед са обикновени снимки за спомен, но на тях може да се видят несъществуващи вече детайли от дунавския парк като беседки, археологически разкопки, фонтана с жабките в черен цвят, Военния клуб до парка и други. Специално внимание е обърнато и на Празниците на река Дунав с ритуала "вземане на прасенцето", както и дефилиране на атрактивни лодки, които са декорирани от работниците на различни предприятия Силистра.Откриването на изложбата ще бъде тази събота (25.06.2022г.), от 11:00 ч. по време на Фестивала на сетивата, организиран от Асоциация на дунавските общини „Дунав“.

Posted by Община Силистра on Thursday, June 23, 2022

Според предварителната информация на инициаторите за изложбата със снимки от 30-те до 80-те години на миналия век, чието откриване е в 11 ч. тази събота (25.06.2022 г.) по време на голямото събитие „Фестивал на сетивата“, дело на Асоциация на дунавските общини „Дунав“ и посветено на Междуняародния ден на река Дунав – 29 юни. В нея се предлагат над 100 висококачествени дигитализирани и реставрирани изображения и документи, повечето от които не са показвани досега.

Отбелязва се, че са включени фотоси от архива на „Стара Силистра“ (Петко Герасимов – автор на статии, редактор на съдържание, собственик на архиви със снимки, и синът му Виктор Герасимов – дизайн, реставрация на снимки и видеоматериали, редактор на съдържание, администрация), както и от фото архивите на Добри Йорданов (дългогодишен кор. на БНТ), арх. Траян Георгиев, Милен Теодоров.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе