Креатин – какво представлява, защо е необходим и как да си го набавим

Близък по качества и свойства с аминокиселините, креатинът е субстанция, което се съдържа в организма на всеки човек. Той може да се открие в мускулите и това не е случайно, имайки предвид основните функции, които изпълнява. Креатинът е нужен в известни количества на всеки един човек, независимо от неговия начин на живот.

Разликата, обаче, е там, че хората, които спортуват и се подлагат на интензивно физическо натоварване, бързо изразходват своите запаси от креатин, докато тези, водещи по-заседнал начин на живот с по-малко движение и спорт изразходват запасите си по-бавно.

От къде да си набавим креатин

Креатинът е от много голямо значение за нашата сила и издръжливост при физическо натоварване и спорт. Той се съхранява в мускулите и при повишена двигателна активност и мускулно натоварване, той се освобождава и помага на тялото да произведе аденозин трифосфат.

Последният се трансформира в енергия и ни позволява да откликнем на нарасналите потребности на организма в съответната ситуация. Освен това, креатинът е много важен и за здравето на нервната система.

Той ѝ помага да се справя и да се възстановява след голямо физическо натоварване, но също така и помага при силен нервен стрес, правейки ни по-устойчиви и издръжливи в стресови и напрегнати ситуации.

Всичко това ни навежда на мисълта, че е много важно да приемаме достатъчно количество креатин в своето ежедневие. Но тук възниква един въпрос – от къде да си го набавим и как да сме сигурни, че сме получили достатъчно от него.

  • От храната

Основният източник на креатин за всеки човек е храната. Най-големият източник е телешкото месо, мазната риба (например херингата) и месото с много мускулна тъкан и малко мазнини, каквото е пуешкото например.

  • От черния дроб

Нашият организъм има способността да създаде една част от необходимия ни креатин. Количеството, което се синтезира там не е достатъчно, но може да компенсира не малка част, особено ако в момента менюто ни не е било достатъчно богато на креатин.

  • От хранителни добавки

Хранителните добавки са още един източник на креатин в най-чист вид (вижте предложенията на Workout.bg). Говорейки за хранителни добавки, трябва да кажем, че този вид е вероятно най-популярният и добре познат на активно спортуващите хора. Разбира се, за да се избегнат всякакви странични ефекти, трябва да се внимава изключително много с количеството, което се приема.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе