С билки и песни на Еньовден в Силистра

На 24 юни е Еньовден – един от най-мистичните дни според народния календар на българите, в който отдаваме своята почит към природата и нейните магически сили. Традициите, които виждаме на този ден, са изключително интересни.

Община Силистра в партньорство с Регионален исторически музей – Силистра, Регионална библиотека „Партений Павлович“ – Силистра и народни читалища от община Силистра Ви канят на традиционния празник „С билки и песни на Еньовден”.

Началото на програмата е от 17.30 часа на 24.06.2022 г. /петък/ в Дунавски парк до фонтаните срещу ПМГ „Св. Климент Охридски” – Силистра. Там ще бъдат разположени щандове с ароматни и лековити билки, ще се демонстрират стари занаяти, а таланти от различни поколения ще пеят за здраве и късмет.

Участници в програмата: НЧ ”Доростол-1870” – гр. Силистра, НЧ „Пробуда-1940“, с. Калипетрово, НЧ „ Светлина 1906” – с. Смилец, НЧ „Иван Вазов 1941“ – с. Срацимир, НЧ ”Ламбриново-2013” – с. Полк. Ламбриново и НЧ „Паисий Хилендарски 2006“, с. Айдемир.

Учебните компании „Златна Добруджа“ и „Еко работилница“ към Професионална земеделска гимназия „Добруджа“, град Силистра с директор Пламен Славов, ще представят своята дейност с билков щанд. Учениците от учебните компаниите под ръководството на своя ръководител – г-жа Галина Даскалова, се грижат за билковото поле в училище и рециклират дънкови облекла, от които шият торбички за ароматна лавандула.

Регионална библиотека „Партений Павлович“ – Силистра ще представи материали от фондовете на библиотеката, свързани с билките, билколечението и традициите на Еньовден.

Заповядайте да разгледате занаятите, които са били практикувани от нашите баби и дядовци, да чуете вълшебните мелодии на българския ни фолклор, да минете под Еньовденския венец за здраве, късмет и благополучие.

Очакваме Ви на 24 юни 2022 г. /петък/ в Дунавски парк до фонтаните срещу ПМГ – Силистра. Начало: 17.30 часа.

При лошо време празникът се отменя.

С билки и песни на Еньовден в СилистраНа 24 юни е Еньовден – един от най-мистичните дни според народния календар на…

Posted by Община Силистра on Monday, June 20, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе