Поредна уникална животоспасяваща операция на дете в болницата в Силистра

На 28.05.2022г. след тежка черепно-мозъчна травма в следствие на удар от кон 3 годишно дете от село Любен е хоспитализирано по спешност в Хирургично отделение към „МБАЛ Силистра” – АД. Установена е импресионна фракура на черепа на детето с изтичане на гръбначно-мозъчна течност и мозъчно вещество.

Поради непосредствената опасност за живота на малкия пациент и тежкото му общо състояние, непозволяващо транспортирането му до други лечебни заведения е осъществен по спешност консулт с Републикански консултант по Неврохирургия от УМБАЛ „Св. Анна” гр. Варна – Д-р Ридиан Неделко. Той пристига на момента и извършва тежка животоспасяваща операция, дори при липсата на специфичната за неврохирургични интервенции операционна зала. Благодарение на добрата организация и високия професионализъм на Д-р Неделко е спасен животът на пострадалото дете, въпреки малките шансове за успех.

С най-добри пожелания за дълъг и успешен професионален път на него и неговите колеги със завеждащ Клиника по неврохирургия Проф. Светослав Калевски!

Припомняме, че неотдавна Проф. Калевски извърши уникална операция на дете изпаднало в кома вследствие на хематом в задна черепна ямка. Поради спецификата на локализацията, особено при деца почти никой неврохирург не би се наел да извърши спасителната интервенция. Въпреки това Проф. Калевски успява дори при полеви условия да осъществи сложната операция и само след дни от състояние на кома детето е бягало по коридорите за щастие и на лекарите, и на неговото семейство.

От болницата в Силистра изказват благодарности на колегите им от Клиника по Неврохирургия от УМБАЛ „Св. Анна” гр. Варна, без които пациентите попаднали в критична ситуация са обречени.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе