Държавен архив – Силистра отбеляза 9 юни – Международния ден на архивите

На 9 юни 2022 г. Държавен архив – Силистра отбеляза Международния ден на архивите, като обяви номинациите си за 2021 г. и връчи грамоти в три категории: Читател на архива, Приятел на архива и Най-ценно документално дарение през 2021 г.

За „Читател на 2021 г.“ бе наградена г-жа Снежанка Генчева – специалист по българска филология, изследовател и съучредител на Института за изучаване на богомилството и българската история „Линъс Брокит“ – Силистра, която има регистрирани най-голям брой посещения в читалнята на архива. Въпреки ограничителните мерки тя е направила 9 посещения и е използвала 135 а.е. по темата „Документи за преселниците от с. Липница (Румъния)“.

Приятел на архива за 2021 г. е г-жа Маруся Костова – журналист, председател на Сдружение „Българско наследство“ и директор на международния форум със същото име. През 2021 г. по нейна покана ДА – Силистра взе участи в Събора на преселението – съхранена българщина, VII Международен форум „Българско наследство“ – Балчик с фото-документалната изложбата „Изпълненият дълг към премълчаната истина“ – по повод 80 години от подписването на Крайовския договор, в която са представени интересни документи и снимки, запазени в архива. Чрез своето родолюбиво дело, г-жа Костова ни помага да популяризираме културното ни наследство и извън пределите на България.

Най-ценно документално дарение през 2021 г. са предадените документи от личния архив на Марин Димитров Минев – журналист и общественик, председател на Клуба на дейците на културата – Силистра, администратор на фейсбук страниците „АРТ – Силистра“ и „Духът на стара Силистра“. Изобразителните документите постъпиха безвъзмездно в необработен вид и в добро физическо състояние и са свързани със стопанско-културния живот на Силистра в периода 1927 – 1994 г. : снимки на сгради, картички с изгледи от Силистра, снимки на видни силистренци, на певчески състави, производствени предприятия и др.

В празничния ден г-н Минев направи поредния си дарителски жест към Държавен архив – Силистра, като допълни фондовете на архива със снимки от дейността на футболен клуб „Доростол“ – Силистра за периода 1930 – 1966 г.

Във фейсбук страницата на ДА – Силистра беше представена дигиталната изложба „Съхранена памет – надежда за бъдещето“, в която са включени над 40 документа и снимки, отразяващи участието на младите хора от Силистра в живота на града ни и е посветена на Европейска година на младежта.

В рамките на Международния ден на архивите, Държавен архив – Силистра посрещна своите малки приятели от 4-те класове на ОУ „Отец Паисий“ – Силистра. Учениците имаха възможност да се запознаят с работата на нашата институция, чрез интересни образователни игри. По време на гостуването си в архива се запознаха с Информационната система на държавните архиви и начина на съхранение и използване на документите. С особен интерес разгледаха документи, съхранявани в архивния фонд на тяхното училище, което е най-старото в гр. Силистра.

Държавен архив – Силистра отбеляза 9 юни – Международния ден на архивите На 9 юни 2022 г. Държавен архив – Силистра…

Posted by Държавен архив Силистра on Friday, June 10, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе