На 11 юни от 9 ч. в салона на театъра в Силистра – Регионален преглед за НСНТ в Копривщица на 5-7 август 2022

В Областна администрация Силистра бе проведена заключителната работна среща с представители на общините от областта, които са заявили участие в насрочения за 11 юни от 9 ч. в салона на Драматичен театър Силистра Регионален преглед за подбор на състави за формиране на програмата на област Силистра за 12-ия Национален събор на народното творчество в Копривщица. Той е насрочен от Министерство на културата за периода 5-7 август 2022 г. и в него всяка административна област има правото да се представи с обща програма с продължителност от 3 до 5 часа.

В срещата, водена от заместник-областния управител Минчо Йорданов, бяха уточнени важните моменти от протичането на прегледа с участието на петчленно жури, включващо двама специалисти от София, както и трима от Силистра: д-р Йордан Касабов – етнолог, Ивелина Димова – народна певица и ръководител на народен хор и школа за народно пеене, Йордан Филипов – хореограф, дългогодишен ръководител на танцови състави.

Освен автентични народни песни и танци от Добруджа, ще има и представени на обичай: „Сватба“, „Плетене на рогозки“, „Белене на платно“, „Коледуване“ (всеки от тях до 15 минути), както и на направата на маджун (динен мед). Изискванията за участие в Събора са предлаганите от участниците програми да са изключително характерни за региона, за да представят неговата уникалност, както и да бъдат съобразени с изискуемата времева рамка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе