Образователният медиатор – „мост“ между училището и общността

На 07. 06. 2022 г., от 14.00 часа, в ПГПТ „Ев. Георгиев“, Регионалното управление на образованието – Силистра ще проведе кръгла маса „Образователният медиатор – кой, къде, защо, какво и как“, която ще събере образователни медиатори, родители и директори от област Силистра.

Дейността е част от информационната кампания на РУО – Силистра за ползите от включване в образованието в рамките на проект „Подкрепа за успех“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейските структурни фондове.

Основната цел на осемте взаимодопълващи се дейности по проект „Подкрепа за успех“ е да се подпомогне равният достъп до качествено образование и по-пълното обхващане на учениците в училищното образование чрез дейности за преодоляване на затруднения в обучението и пропуски при усвояването на учебното съдържание.

Дейност 7 по проекта е насочена към намаляване на риска от преждевременно напускане на образователната система от учениците, чрез включването на родителите на учениците в риск от отпадане от образователната система. Основна роля в изпълнението на дейността имат образователните медиатори и социалните работници, които имат задачата да подпомогнат приобщаването на родителите към образователния процес и да спомогнат за по-ефективното сътрудничество с педагогическите специалисти.

Длъжността „образователен медиатор“ е нова за класификатора на професиите – включена е през 2017 година. МОН насърчава българските училища да назначават медиатори. Първоначално, през 2018 г. в системата на образованието работят малко над 200 посредници между семействата, местните общности, учениците и училището. По проект „Подкрепа за успех“ от учебната 2020/21 г. те стават вече около 1000 в страната. В 26 училища от област Силистра за трета поредна учебна година работиха 28 образователни медиатори и социални работници, финансирани по проекта.

Задачата на образователния медиатор е да изгради „мост“ между училището и семейството, като съдейства за обхващането и включването на учениците, подлежащи на задължително училищно образование, да организира дейности, осигуряващи редовно посещаване на училище и пълноценно участие на децата в образователния процес, да се грижи за включването на родителите и местните общности в образователния и социалния живот на учениците от училищата, да подпомага формирането на положителна нагласа към учебния процес.

За да стане човек образователен медиатор се изисква голямо сърце и смелост да се търсят решения на проблеми от различно естество всеки ден. Когато през 2020 г. пандемията от корона вирус промени из основи начина, по който живеем, това се отрази и на училищното образование. По време на ограничителните мерки учебните заведения затвориха вратите си и образователната система се изправи пред сериозни проблеми – не всички ученици имат персонални компютри и не навсякъде има достъп до интернет, особено в малките населена места; не всички родители имат възможност да осигурят на децата си достъп до модерните технологии, особено принадлежащите към уязвимите групи. И тогава проблемите намериха своите решения чрез образователните медиатори, които поеха задачата да разнасят по домовете на децата учебни материали и да оказват помощ при подготовката на трудни домашни; да разясняват на родители и деца нуждата обучението да продължи макар и дистанционно, както и да обясняват потребността от хигиенни навици, чрез които да се предпазят от болестта. Медиаторите подкрепиха и учителите, когато учениците се завърнаха в клас и се наложи да се правят бързи тестове на всички като мярка, гарантираща безопасността им при режим на присъствено обучение в ситуация на повишена степен на заболелите от COVID-19.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе