Компенсациите заради високите енергийни цени продължават и през месеците май и юни

Компенсациите от страна на държавата заради високите цени на електроенергията ще продължат през месеците май и юни, реши Министерският съвет на днешното си заседание. Чрез предлаганото изменение в програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия ще продължи подпомагането на всички небитови крайни клиенти за справяне с последиците от съществените и неблагоприятни колебания на цените на електрическата енергия през съответните месеци.

Размерът на предвидената подкрепа по програмата за периода от 1 май 2022 г. до 30 юни 2022 г. е фиксирана сума на един MWh, изчислена на база на количествата активна електрическа енергия, върху която се начислява цена „задължение към обществото“ за съответния месец. В сумата не е включен ДДС. Компенсацията се изчислява като 80% от разликата между реалната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ден напред“ на БНЕБ за съответния месец и базова стойност от 200,00 лв./ MWh. Клиенти с цени на електроенергията под базовата или под изчисления размер на компенсацията, не подлежат на подпомагане.

Министерският съвет реши още да удължи и през м. май 2022 г. подпомагането на битовите потребители на природен газ. Програмата предвижда подкрепа с фиксирана сума на един MWh за компенсиране на битови клиенти на природен газ и потребители на топлинна енергия, предоставяна от топлофикационни дружества, използващи като основно гориво природен газ, които имат издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия с преобладаващ топлинен товар за битови нужди. Размерът на компенсацията за м. май 2022г. е 70,90 лв./MWh.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе