Две нови социални услуги в Силистра отвориха врати

Две нови социални услуги в подкрепа на хора от уязвимите групи бяха създадени в #Силистра с европейско финансиране. В дунавския град са разкрити и се предоставят услуги в Център за грижа за лица с психични разстройства и Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване. Двете социални услуги са създадени по  проект на Община Силистра по мярката „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания – Етап 2 – предоставяне на новите услуги“ на 🇪🇺 Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.  Бюджетът на проекта е в размер на 542 000 лв.

Центърът за грижа за лица с психични разстройства е с капацитет 15 места. В него се предоставят занимания за формиране и развитие на хигиенни навици, умения за общуване, упражняване на различни социални роли и водене на относително самостоятелен живот от страна на хората с психични разстройства. В социалната услуга работят социален работник, седем болногледачи, трудотерапевт, медицинска сестра и психолог, чиито заплати за период от 12 месеца са осигурени по проекта. При проблемно поведение на потребители се оказва съдействие на персонала от психиатри, психолози, медицински сестри и други специалисти.

Центърът за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване също разполага с 15 места. Социалната услуга разполага със социален работник, болногледачи, медицински сестри и психолог, а допълнителна подкрепа, при необходимост, се оказва от психиатри, психолози и медицински сестри.

Специалистите и в двете нови социални услуги са преминали обучения и супервизия за предоставяне на качествени социални и интегрирани здравно-социални услуги, осигуряващи защита на здравето, сигурността и благополучието на потребителите. Обученията са финансирани със средства от проекта. Предоставянето на услугите в двата Центъра през първите 12 месеца е осигурено със средства от проекта.

ДВЕ НОВИ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ В СИЛИСТРА ОТВОРИХА ВРАТИ С ФИНАНСИРАНЕ ОТ ОПРЧР.📌 Две нови социални услуги в подкрепа на…

Posted by Посоката избираш ти on Sunday, May 29, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе