Учителка от Средище единствена представи областта в национална конференция за STEM-образование

С участие на учителка от Силистра преди няколко седмици бе проведена онлайн Национална конференция с докладчици и от чужбина на тема „STEM-образование и иновации“. Чрез нея се разпространяват знания в областта на STEM, STEAM и други области на знанието. В проявата се включиха над 300 преподаватели, сред които и инж. Румянка Гълчавова – старши учител в ОУ „Цанко Церковски“, с. Средище, община Кайнарджа, която отново представи област Силистра.

Чрез доклада ѝ бе представена темата „Еликсирите на живота“, даваща научен отговор на въпроси от рода на „кои са те и защо е важно някои от тях да ги консумираме в сурово състояние, как да ги приготвим за консумация, как да направим правилен избор в магазина на напитки и уреди за получаване на сокове“. Дадените отговори са на база на проведени проучвания, наблюдения, споделен опит и практики за здравословен начин на живот, дегустации и др.

Акцентите в статията са върху даровете на природата – вода, мед, мляко, билки, плодове; традиционни български напитки, като сурови сокове (отделно от бъз и други лечебни растения), чайове, домашна лимонада, ошав. Представени са технологии за получаване – ръчни, машинни; както още умения за правене на избор и за вземане на решения. Проектът е продължение на предшественика си от същия автор, наречен „Природна аптека“.

Заради участието си в категория „STEM ambassador“ в 5-ия Национален конкурс за STEM науки в България инж. Гълчавова получи награда във вид на одобрена публикация в списание „STEM-образование, иновации и знание“ (бр.12 за 2022 г.) на тема „Как да подобрим четимостта чрез четивност?“.

Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите. Абревиатурата STEM в „Science – Technology – Engineering – Mathematics“ означава обучение, фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика.

Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе