Българският ферибот край Силистра тръгна отново

Собственик на българския кораб превозвач е компанията „Спика Фери“, която се управлява от баща и син Красимир и Владимир Рашкови. Фирмата купува плавателния съд през април 2021 г., а два месеца по-късно взема на концесия българската част от линията Айдемир – Кичу.

Българският оператор спря работа по линията през ноември 2021 г., като корабът е изпратен за основен ремонт в Браила, Румъния. През това време румънският оператор продължава да работи по линията. От възобновяването на фериботната линия Силистра – Кълъраш на 15 март 2021 г. до 31 март 2022 г. при обслужване на линията едновременно от българския и от румънския превозвач е достигнат максимален капацитет на ден от 200 автомобила. Общо преминалите през Фериботен терминал Силистра за този период превозни средства са над 37 700.

Българският кораб е предназначен за автомобили до 45 т, като може да превозва и извънгабаритен товар. Терминалът разполага с едно корабно място за приставане на ро-ро кораби и е свързан с републиканската пътна мрежа. Той вече работи денонощно, което улеснява преминаващите. Цените на услугите, които извършва фериботът, по думите на ръководството на компанията, варират заради несигурния пазар на горива.

Към момента цената за преминаване на един камион до 45 т е 100 евро, за автобус – 40 евро, а за лек автомобил – 10 евро. За мотоциклет е 5 евро, а за един пътник без превозно средство е 1 евро.

Източник: Логистика БГ

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе