След години прекъсване фериботът Русе-Гюргево ще заработи отново

Фериботната линия Русе-Гюргево ще възобнови дейността си. Това стана възможно след подписаното днес Споразумение между България и Румъния за откриването на българо-румънска граница на ГКПП Русе – Гюргево – ферибот. Документът бе подписан в присъствието на двамата министър-председатели на България и Румъния Кирил Петков и Николае Чука от министъра на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов.

С откриването на гранично-пропускателния пункт значително ще се облекчи трафикът на българско-румънската граница.

Решението за възобновяване на фериботната линия беше взето по време на провелата се през месец януари среща със Сорин Гриндяну по инициатива на министър Николай Събев в Русе.

По време на пленарното заседание на двете правителствени делегации основна тема бе подобряването на транспортната свързаност на двете държави. Обсъдено бе изграждането на втори мост между Гюргево и Русе, за което ще се търси европейско финансиране. Двете държави ще продължат съвместната си работа по стартиране на проекта за драгиране на река Дунав и включването му в еврейската програма Fast Danube.

Постигната бе договореност в началото на следващия месец да се сформира работна група с експерти от двете министерства за обследване на възможните местата за построяване на нови мостови съоръжения над река Дунав.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе