Център за кариерно ориентиране – Силистра започна съвместни дейности по проект за кариерно ориентиране

Екипът на Център за кариерно ориентиране – Силистра започна съвместни дейности по проект „Дигитална платформа за предоставяне на ресурси по кариерно ориентиране – Образователни насоки и стъпки към бъдеще“ с 13 училища в област Силистра. Това каза за Общинско радио-Силистра Кремена Петрова, кариерен консултант в центъра.

„Чрез Платформата Центъра за кариерно ориентиране осигурява пълноценност на образователния процес и непрекъснатост на кариерното взаимодействие между педагогически специалисти – ученици – кариерни консултанти, особено в периодите на образователен преход. През първия учебен срок бяха проведени онлайн срещи с педагогически специалисти и педагогическите съветници на училищата, участващи по проекта, докато сега акцентът вече е в индивидуалното “преживяване на ученика в онлайн среда” на важни кариерни теми, като Кой съм аз?, Какво умея? Какви са моите интереси? Как да разпозная моите личностни качества? Как да развивам умения и компетентности? Какво включва една образователна среда и как да избера своята? В каква сфера бих могъл да се развивам? Как се прави план за действие при образователен избор“, допълни Петрова.

Право на достъп до Платформата имат всички ученици от 7 и 12 клас от пилотните училища в областта, а през следващата година тя ще е достъпна за новите седмокласници и дванадесетокласници. Идеята е в удобно за всеки ученик време, той да има достъп до ресурси, които да подпомогнат неговия информиран образователен избор, така, както би го направил един кариерен консултант при индивидуална среща. Разбира се, за тези, които имат нужда се видят с нас е възможно в дигиталната платформа.

ул. „Добрич“ 23 www.proorientirane.com e-mail: [email protected] желание за работа със специалист, екипът на ЦКО предоставя опция и за записване на
индивидуален час на живо.

След преминаване на стъпките, всеки ученик може да заяви и сертификат за преминато обучение по кариерни умения за правене на информиран избор.

За да получат достъп до Платформата, учениците следва да го заявят предварително. В Дигиталната платформа е отделено място за представяне на гимназиите и средните училища в Силистра, Дулово и Тутракан. Тя е идентична на онлайн представянето на училищата по проект “Виж моя път! Избери твоя!” от миналата учебна година, отново реализиран от екипа на ЦКО – Силистра, посочи Петрова.

В Платформата специално за седмокласниците е поместена информация за приема през настоящата година, предложенията на всички гимназии и как се съставя балообразуването за всяка една паралелка в Силистра, Дулово, Тутракан и по-малките населени места в областта. “Как да кандидатстваш” също е бонус съдържание за учениците, които избират гимназия след 7. клас.

„За дванадесетокласниците пък е обобщено съдържание за по-известните агенции, които предоставят подкрепа по време на кандидатстване на гимназистите в университети в България и чужбина. Предстоящо допълнение в Дигиталната платформа ще бъдат видео визитки на професионалисти от Силистра, които ще разкажат “За професията отблизо” от първо лице“, каза още Кремена Петрова.
Припомняме, че Проектът на Център за кариерно ориентиране се реализира по НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СЪВРЕМЕННИ УСЛОВИЯ ЗА РАБОТА НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ В ЦЕНТРОВЕ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ”, МОДУЛ „КАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ И КОНСУЛТИРАНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ЧРЕЗ СЪВМЕСТНИ ДЕЙНОСТИ НА ЦПЛР ПО ЧЛ. 49, АЛ. 1, Т. 2 ОТ ЗПУО И УЧИЛИЩА“ и е на стойност 8 541,30 лева.

Кремена ПЕТРОВА: Център за кариерно ориентиране – Силистра започна съвместни дейности по проект „Дигитална платформа за…

Posted by Общинско кабелно радио "Силистра" on Wednesday, April 27, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе