МВР предприема всички мерки за спокойното протичане на празниците

Снимка: МВР

В навечерието на Великденските празници служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ извършиха общо 1818 проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност.  1512 от инспекциите са на църкви и манастири, съобщи комисар Георги Толин, началник отдел „Държавен контрол“ в ГДПБЗН. Той уточни, че акцент в проверките е била организацията за пожарна безопасност, осигуряване на условия за успешна евакуация, наличието на пожаротехнически средства за първоначално гасене, обезопасеността на местата за палене на свещи и др. Дадени са указания за ограничаване на предпоставките за възникване на инциденти, както и за стриктно спазване на правилата и нормите за безопасност. За констатирани различни нередности – липса или неактуализирана документация за създаване на организация за осигуряване на пожарна безопасност, недостатъчен брой или неизправни пожаротехнически средства за първоначално гасене, несъответствия на правилата и нормите за пожарна безопасност, са връчени 168 писмени разпореждания и са съставени 3 акта. Комисар Толин обясни, че в рамките на предприетите превантивни дейности е предвидено допълнително дежурство на пожарни екипи и на служители, които ще следят за спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност в храмовете.

В ГДГП е създадена организация и са предприети допълнителни мерки с оглед очаквания засилен трафик по границата, съобщи комисар Румяна Борисова. Установено е взаимодействие с граничните власти на съпределените пунктове и служителите от съответните ОДМВР с цел по-добра експедитивност при извършване на граничните проверки. С по-голяма интензивност се очаква да е движението към българо-турската граница. Предполага се и засилен трафик през останалите ни граници с Гърция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния. Комисар Борисова  призова пътуващите да се информират за натовареността на трафика по граничните пунктове от страницата на ГДГП и да подготвят предварително документите си за пътуване. Припомни, че ако един родител ще пътува с непълнолетните и/или малолетните си деца, задължително трябва да носи съответната нотариално заверена декларация от отсъстващия родител.

Засилено ще бъде полицейското присъствие по пътищата в страната. В предпочивния и последния почивен ден основната задача на екипите ще бъде да се подпомагат движението в посока от и към големите градове, съобщи инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ – ГДНП. Тя допълни, че в самите почивни и празнични дни ще се проведе специализирана полицейска операция за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества. Успоредно с това ще има и засилен контрол на скоростните режими.

Засилено полицейско присъствие ще има около храмовете или местата, на които ще има масово събиране на хора, съобщи гл. инспектор Дарин Димитров от „Охранителна полиция“ – ГДНП. Ще се следи за недопускане на хора със съмнително поведение, изоставени вещи и т.н.. Инспектор Росен Белишки от „Криминална полиция“ – ГДНП призова гражданите при напускане на жилищата си да вземат съответни мерки за обезопасяване. В случай, че се забележи присъствие на непознати или съмнителни хора да се подават навременни сигнали в полицията или на тел. 112. Създадена е организация и за времето на почивните дни ще се проведе специализирана полицейска операция за противодействие на домовите и джепчийските кражби, посочи още инспектор Белишки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе