В навечерието на Великден огнеборците провериха пожарната обезопасеност на храмовете в Силистренска област

В навечерието на Великденските празници служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Силистра провериха пожарната обезопасеност на 32 църкви и манастири в областта. Целта е да се избегнат излишни рискове при очакваното струпване на много хора по време на празничните богослужения. Огнеборците са следили за изправността на електроинсталациите, наличието на противопожарна техника, евакуационните изходи и обезопасеността на местата за палене на свещи.

Инспекция е извършена и в 3 хотела в областния град и 1 в село Айдемир.

При проверките няма констатирани нарушения, но като превантивна мярка са проведени инструктажи за стриктно съблюдаване на противопожарните правила и норми.

В районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението” в Силистра, Дулово и Тутракан са разработени графици за допълнителни дежурства и е създадена готовност за реагиране при необходимост. С дежурните противопожарни смени е проведено изучаване на обектите,  изработени са оперативни картички и планове за евакуация в случай на пожар.

Дежурство на противопожарен автомобил ще има в района на Катедралния храм „Св.Св. Петър и Павел” в Силистра от 23.30 часа до 01.00 часа в нощта на 23 срещу 24 април.

Дежурни екипи на пожарната са в денонощна готовност да реагират при спешни случаи, телефонът за връзка е 112.

Спазвайте правилата за пожарна безопасност!

Когато сте у дома: Поставяйте горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки на разстояние от горими материали. Пазете косата и дрехите си, когато палите свещ. Употребявайте свещи на недостъпни за деца и домашни любимци места. Когато излизате от дома, се убедете, че не сте оставили горящи свещи.

На обществени места: Мислете за своята безопасност и тази на хората около вас. Пазете косата и дрехите, когато палите или пренасяте свещ. Не изхвърляйте безразборно горящи свещи и клечки кибрит.

При влизане в обществена сграда обърнете внимание на схемата за евакуация. Запомнете пътя, по който сте влезли, и местата на противопожарните уреди. При инцидент запазете самообладание и без блъскане се насочете към изходите. Ако е задимено, покрийте устата и носа си с кърпа или дреха и се движете ниско до земята.

В случай на евакуация следвайте указанията на персонала и на пристигналите противопожарни екипи. Помогнете на жените и децата да напуснат първи мястото на инцидента. При необходимост окажете първа помощ на пострадалите или уведомете противопожарните екипи за тяхното местонахождение.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе