Как се определят коефициентите на футболните залози?

Разбирането на коефициентите е един от най-важните фактори в спортните залагания. Качеството на коефициентите, които получавате, е от съществено значение за печалбите. Ако не знаете как да ги изчислите сами, макар и приблизително, трябва да се научите.

Неразбирането им е основна причина хората да губят средства в дългосрочен план. Сега ще навлезем в някои от спецификите за изчисляване на ставките при футболни залози. Така ще усвоите принципи, които ще ви помогнат да вникнете зад кулисите на букмейкърите и да разкриете някои от техните способи на работа.

Всичко започва с анализиране на данните

Това е първата и най-важна стъпка в процеса на изчисляване на коефициенти. Букмейкърите обикновено наемат специалисти за събиране на набора от нужни данни. Те работят заедно със софтуера и алгоритмите. Целта е много бързо, без да страда обективността, да се изчислят статистическите вероятности на различните варианти за развой на събитията. Те реализират надзор над софтуера и изходните данни от него, както преди началото на мачовете, така и на живо. Ако се наложи, могат да прилагат корекции, да затварят и отварят пазари.

Най-много човешки и изчислителен ресурс се насочва към големите национални първенства като Висшата лига и евротурнирите. Там има най-голямо количество пазари, на които играчите залагат. В днешно време има твърде много информация, за да може обикновеният човек да я възприеме и обработи навременно. Заради това залагащите не могат да въздействат върху този етап от процеса.

Следващата стъпка е прогнозирането на паричните потоци

Когато имат коефициенти, отразяващи реалния шанс нещо да се случи, букмейкърите трябва да добият представа какви залози да очакват за различните срещи. Това се прави от усъвършенствани алгоритми, които използват статистика за минали събития, но и актуална информация. Тази прогноза е необходима, за да може различните коефициенти за отделните маркети да се коригират до балансирано положение. Така разпределението на залозите, като сума пари, няма да доведе до аномалии. Това е една своеобразна финансова застраховка, че каквото и да се случи в срещата, букмейкърът няма да изпадне в неприятна ситуация.

Определяне на маржът на букито

След като букмейкърите са изчислили реалните коефициенти и какви постъпления да очакват, те трябва да публикуват ставките, на които ще се залага. Налага се корекция, при която във всеки един коефициент се отразява желаната печалба. Предоставят се общи коефициенти, които са малко по-ниски от това, което би трябвало да бъдат. Ако вероятността и за двата резултата е еднаква в проценти, реалните коефициенти трябва да са равни (2.0). Това означава, че ако заложите 100 лева, ще спечелите 200 лева при правилно предвиждане.

Действителните коефициенти, които букмейкърите предоставят обаче, са по-ниски от конвенционалните. Те ще бъдат нещо от сорта на 1.95. Разликата между реалния коефициент и този, който виждате, е печалбата. Реномираните онлайн букмейкъри имат марж от около три до пет процента.

Попаднахме и на друг материал, в който се описват някои от спецификите за формиране на коефициенти и печалба от хазартните компании. В него ще откриете примерни изчисления и някои математически детайли. Дейността на букмейкърите далеч не е забулена в непрогледни тайни, просто трябва да проявим интерес.

Защо коефициентите се променят в последствие?

Те се променят заради физически събития по време на самия мач – като червен картон, смяна на играч, контузия, наказание, гол и всичко останало, което може да промени изхода. Друга причина, поради която коефициентите се променят на живо или преди това, е заради гореспоменатото балансиране на паричните потоци.

Как залагащите могат да се възползват от футболните коефициенти?

Има няколко предимства за залагащите. И анализаторите, и софтуерът могат да грешат. Не трябва да приемате на 100%, че показаният коефициент е определен безпогрешно. Букмейкърите съсредоточават най-добрите си ресурси върху по-значимите лиги и не влагат толкова много във второстепенните първенства и състезания. Възможно е коефициентите там да не са най-точните и да има грешки.

Друг начин да извлечете полза е да знаете къде да залагате. Колкото по-големи суми пари се изсипват на едно място, толкова повече възможности има. Следете за рязко падащи или качващи се коефициенти, което е сигнал за прилив или отлив на залози от дадения маркет.

Случвало ли се е в миналото букмейкърите да допуснат голяма грешка при изчисляването на коефициентите?

Да, допускали са. В началото на сезон 2016 г. всички букмейкъри поставиха различни, но огромни коефициенти за победа на Лестър Сити във Висшата лига. И отборът в крайна сметка спечели. Това доведе до сериозни загуби на компаниите, защото те бяха сгрешили при изчисляването на ставките.

Коефициентите са значителна част от бизнеса на букмейкърите. Те са хляба на букмейкърите, защото именно от тях получават средства за формиране на печалби. По същия начин са значими и за хората, които правят футболни предвиждания. Заради това те трябва да знаят възможно най-много за образуването и промяната им.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе