Предстои първото издание на кулинарния фестивал „Вкусът на Добруджа – където Модерното среща Традициите“

Първото издание на фестивала „Вкусът на Добруджа – където модерното среща традициите“ ще се проведе от 15 до 17 Април в Силистра.

Организаторите от сдружение „Силистра 2030“ канят всеки, който желае да се запознае с добруджански производители на традиционни храни и напитки, занаятчии и самодейци. Събитието ще се проведе паралелно на няколко локации в града, мястото за среща с производителите е на централния площад до Дунавския парк в града.

Фестивалът за културата, вкусовете и традициите на Добруджа цели да възроди обичаите от района и да запознае гостите и жителите на града с културно-историческо, природното и кулинарно богатство.

“Районът ни има огромен туристически потенциал. С настоящия проект поставяме началото на изграждането на Силистра като туристическа дестинация”, казват организаторите от “Силистра 2030”.

Програмата на събитието включва кулинарни демонстрации и дегустации, както и специалното за фестивала меню „Вкусът на Добруджа“. Предвидени са отворени класове по народни танци, занаятчийски класове за производство на свещи. Гостите ще имат възможност да се запознаят с изкуството за тъкане на стан и още много други дейности и занаяти, характерни за региона.

За децата има подготвени детски творчески работилници за оцветяване на фигури и рисуване върху текстил.

Огнено шоу и музикална програма ще съпровождат бар с подбрани напитки.

В дните на фестивала ресторантите в град Силистра, ще предлагат специално меню “Вкусът на Добруджа”. За тези, които искат да надникнат зад завесите – кулинарен мастър клас, воден от шеф готвачи, ще предложи модерен прочит на кухнята и културата от района.

В съботния ден, в с.Ветрен, на брега на Дунава е подготвена богата програма, както от кулинарно естество, така и с възможност за приключения по реката – спускане с каяци.

За пътешественика се открива възможност да опознае древния град Дуросторум, развиван активно по време на Римската империя и населяван хилядолетия преди това.

Организаторите обещават, че всеки приключенец с фотоапарат в ръка, също ще остане удовлетворен – в Силистра се наблюдава приказно красивият залез над Дунав, докато реката се обагря в ярки цветове. Любопитен е фактът, че Дунавската градина е първият обществен парк в България.

Местата за работилниците и кулинарни дегустации са ограничени и изискват предварителна регистрация.

Подробната информация за програмата и регистрациите има в сайта на фестивала www.vkusat.com

Фестивал „Вкусът на Добруджа – където модерното среща традициите“ се осъществява с финансовата подкрепа на „Виваком Регионален Грант“.

Туристическите пакети са подготвени и предлагани от „Лоял Травел“. Официални спонсори на събитието са Дестан, Пинк Пеликан, ЗК Нива 93;

Партньор на събитието е Община Силистра. Наградите в игрите са осигурени от Пинк Пеликан, Латифолия, Деметра и Bear’s Delight, The Happy Knits.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе